Sărbătoarea Hanukkah, celebrată la Sinagoga Sion din Oradea

Între 19-26 decembrie, la Sinagoga Sion are loc Hanukkah (Chanuca) – „Sărbătoarea inaugurării” sau „Sărbătoarea luminilor” (Hag haUrim). Este o sărbătoare care durează opt zile.

Hanukkah comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.

Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor), ca entitate ce pune în valoare Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein, anunță că evenimentele desfășurate în această perioadă sunt dedicate Sărbătorii evreiești a Luminilor – Hanukkah, Hag Hanukkah Sameah! – tuturor evreilor, Hanukkah să vă aducă sănătate, bucurii și împliniri!

Sărbătoarea are dublă semnificație istorică și spirituală. Simbolizează victoria macabeilor asupra seleucizilor și resacralizarea Templului de la Ierusalim.

În Templul din Ierusalim a fost găsită o candelă cu ulei care ar fi trebuit să ardă o singură zi, dar a ars opt zile. Acest lucru reprezintă de fapt  victoria luminii asupra întunericului, a spiritului asupra terestrului.

În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukkia (Hanuchia), o menoră specială, cu nouă brațe, destinată acestei sărbători. 

Specificul fiecărei seri de Hanuka este aprinderea lumânării în sfeșnicul cu opt braţe, numit hanukie, destinat acestei sărbători.

După tradiţie, lumânările se aprind în ordine descrescătoare, de la dreapta la stânga, astfel: opt în prima seară, şapte în a doua, şase în a treia seară etc., până în ultima seară. Lumânarea care este folosită pentru aprinderea lumânărilor se numeşte şamaş.

Evreii în timpul ritualului recită  binecuvântări și așază menora în fereastră, la un loc vizibil, reamintind celorlalți miracolul care stă la baza sărbătorii. Alimentele tradiționale de Hanukkah sunt prăjite în ulei. Clătitele de cartofi (latkes) și gogoșile umplute cu gem (sufganiyot).

Dintre obiceiurile evreiești în timpul Hanukkah amintim: schimbul de cadou și un joc vechi cu vârfuri pe patru fețe – dreidel, titirezul.

Distribuie informația
Alte știri