Sărbătoarea luminilor, semnificaţii. Inaugurarea Muzeului istoriei evreilor din Oradea și Bihor

În perioada 2-10 decembrie, evreii celebrează Sărbătoarea Luminilor, Hanuca. Opt seri la rând, se vor aprinde lumânări într-un sfeşnic special și se vor spune rugăciuni. Hanuca înseamnă „inaugurare”, în ebraică, sărbătoarea fiind închinată păstrării religiei mozaice. Pe parcursul sărbătorii, se aprind 40 de lumânări. În fiecare seară, cu lumânarea specială – şamaş – se aprinde restul lumânărilor. Conform tradiției, evreii mănâncă gogoşi umplute cu dulceaţă („sufganiot“), clătite şi chiftele de cartofi („latkes“ sau „levivot“). Copiii joacă titirezul şi cărţi şi primesc bani.

„Hanuka are o simbolistică mai largă decât cea pur evreiască: eliberarea Templului din Ierusalim de către Macabei semnifică, printre altele, victoria istorică a monoteismului împotriva păgânismului. În fapt, de peste 2.000 ani vorbim şi de apariţia creştinismului şi a islamismului, constituind la un loc religiile avrahamitice, care au înlăturat idolatria din viaţa lor“, spune Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, potrivit Adevărul.

La reinaugurarea Templului de la Ierusalim a fost găsită o căniţă de ulei sfânt pentru sfeşnic. Deşi era suficient doar pentru o singură zi, uleiul a ars opt zile neîntrerupt. În cinstea acestei minuni, se sărbătorește timp de opt zile Hanuca.

De Sărbătoarea luminilor, va avea loc, miercuri, ora 17, inaugurarea Muzeului istoriei evreilor din Oradea și Bihor, amenajat în Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primăriei nr. 25. La parter, va cuprinde istoria comunității și dezvoltarea orașului. Urcând la etaj, vizitatorul va coborî, de fapt, în infernul care a dus la decimarea unei populații de peste 30.000 de persoane, prin deportarea și exterminarea în lagăre. Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei.


Distribuie informația

Alte știri