Schimbarea la faţă a două parcuri orădene. Vor avea zone de pump-track şi splashpad sau grădină japoneză

Până la jumătatea anului 2021, două parcuri reprezentative din Oradea , respectiv 1 Decembrie şi Petofi, vor fi reamenajate cu fonduri de la bugetul local.

Situat pe axa între Piaţa Unirii şi Cetatea Oradea, în parcul 1 Decembrie, înfiinţat în 1950, s-au făcut câteva investiţii în anii 2002 şi 2008. În prezent se intenţionează modernizarea acestuia, ţinând cont de utilizatorii acestuia: copii, tineri dar şi persoane de vârsta a treia.

Proiectele de reabilitare (aflate în diferite faze de proiectare) vor urmări modernizarea fântânii ornamentale, crearea a două zone de pump-track pentru ciclişti (suprafeţe ondulate, cu movile de pământ, contrapante), zone de parkour, de splashpad, zone de relaxare cu mobilier urban pentru studenţi, cu elemente smart, wi-fi, hamace, toalete moderne, sisteme de irigaţie şi iluminat public, puncte de alimentaţie publică.

Parcul Petofi are cu totul alt profil, fiind un parc istoric datând de pe la 1880. Se crede că inițial, a fost un tot unitar cu grădina Palatului Baroc. Propunerea pentru acesta este de amenajare a unor “zone de relaxare de tip insulă, cu elemente tip jardiniere turnate combinate cu mobilier urban ergonomic, care vor permite activități de recreere, de lectură atât pentru tineri, cât și pentru seniori”. Totodată, se are în vedere și reabilitarea și refuncționalizarea grădinii japoneze și a iazului.

Reamenajarea Parcului Petofi se află în faza elaborării studiului de fezabilitate, urmând ca luna viitoare proiectul să fie promovat în Consiliul Local. Potrivit Adinei Popa, consilier în Direcţia tehnică, reabilitarea Parcului Petofi a fost un proiect solicitat de populaţia orădeană în cadrul programului de bugetare participativă. Investiţia totală din buget ar fi de 10,54 milioane de lei”, a precizat Adina Popa.

Alte știri