”Școli de expertiză grafologică și grafică”, eveniment de marcă la Facultatea de Drept din Oradea

În data de 8 aprilie 2022, Facultatea de Drept a organizat primul eveniment din seria celor care marchează împlinirea a 30 de ani de la reluarea învățământului juridic superior la Oradea. Astfel, a doua ediție a conferinței de specialitate: ”Școli de expertiză grafologică și grafică” a avut ca temă specifică: „Grafologia şi grafoscopia ca instrumente ale expertizei grafice a testamentelor olografe”.

Evenimentul ştiinţific s-a derulat în format hibrib, de-a lungul a două zile (8-9 aprilie 2022) și a beneficiat de participarea unor reputaţi experţi grafologi, experţi criminalişti, psihologi, jurişti şi medici legişti din Italia, Polonia, România, Rep. Moldova, din cadrul partenerilor ai conferinței: Centrul Internaţional de Grafologie Medicala (CIGME), Roma, Italia; Institutul de Cercetări Grafologice, Mesagne (BR), Italia; Institutul Superior de Expertize – Prato, Italia; Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept; Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Facultatea de Drept; Societatea Română de Criminologie, Criminalistica şi Ştiinţe Penitenciare (Filiala Transilvania); Centrul de Cercetare în Drept și Științe Administrative, APCSJA.  

Conf.univ.dr. Cristian Dumitru Miheș, decanul Facultății de Drept a adresat un mesaj de bun venit și a prezentat invitații din sală și din mediul on line. Din partea conducerii Universității din Oradea a adresat un mesaj călduros de La mulți ani Facultății de Drept , prof.univ.dr. Anca Dodescu, prorector al Universității. conf.univ.dr. habil. Sorin ALĂMOREANU, Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Cluj Napoca, expert criminalist după mesajul de deschidere a acordat două diplome de onoare conf.univ.dr. Cristian Dumitru Miheș, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea în semn de apreciere pentru eforturile depuse în cadrul cercetării științifice.

Totodată, s-a ținut un moment de reculegere în memoria profesorilor de Criminalistică din România și Polonia, care au trecut la cele veșnice în perioada anterioară: prof.univ.dr. Ioan Nutu Mircea, prof. univ.dr. Emilian Stancu, prof.univ.dr. Zdzisław Kegel, prof.univ.dr. Tadeusz Widła.

Conf.univ.dr. Petruț Ciobanu, Universitatea București a adresat un cuvând de bun venit și a exprimat speranța continuării evenimentelor de acest gen la Oradea.

După momentul de deschidere, evenimentul științific a abordat teme precum utilizarea fotografiei judiciare în expertiza testamentului, importanța examinărilor generale şi instrumentale în expertiza testamentelor olografe, interferențe juridice și criminalistice în cadrul expertizei testamentului, ”Autopsia psihologica” a testamentului , detectarea comportamentului simulat prin analiza conținutului unui text, utilizarea noilor tehnologii în grafologie și expertiza grafică, valoarea fotografiei judiciare în aprecierea testamentelor, noi repere în evaluarea medico – legală psihiatrică, probleme în  examinarea scrisului și semnăturilor realizate de persoane în vârstă, argumente în favoarea unor standarde minimale de dotare ale experților privați, despre studiul Criminalisticii și Medicinei Legale în cadrul programelor de studiu din domeniul Dreptului.

Acest gen de activități au ca scop dezvoltarea, descoperirea și dezvăluirea împreună cu profesori universitari, cercetători, doctoranzi, masteranzi și studenți a celor mai frumoase și fascinante momente din cercetarea criminalisticii.

„Mulțumim invitaților pentru prezență fizică/on line și pentru interesul manifestat. Acest gen de activități au drept scop întărirea colaborării științifice internaționale și naționale a Facultății de Drept din Oradea, precum și identificarea de noi teme de dezbatere”, spune conf.univ.dr. Claudia Timofte.

Distribuie informația
Alte știri