Școlile de Poliție nu prea mai atrag candidați/ Cât este concurența la Oradea

Numărul candidaților la școlile de Poliție a scăzut semnificativ, anunță Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) printr-un comunicat publicat sâmbătă. ”Sistemul intră în colaps, sub 1,5 candidați pe loc”, avertizează aceștia.

Proba scrisă pentru admiterea în școlile de agenți de poliție, sesiunea octombrie-decembrie 2022, a avut loc sâmbătă dimineață și a scos în evidență un trist adevăr, pe care SNPPC îl clamează de ani buni: profesia de polițist nu mai este atractivă pentru tinerii din ziua de azi! 

Astfel, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina, pe 1340  locuri au rămas 1832 candidați, respectiv 1.36 candidați pe loc; la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca,  pe 300 locuri au rămas 426 candidați, respectiv 1.42 candidați pe loc, iar la Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea, pe  240  locuri au rămas 275 candidați, respectiv 1.14 candidați pe loc.

Cei mai mulți candidați sunt din Argeș – 210, Olt – 193, Gorj – 164, Dolj – 147, București – 59

Cele mai puțin atractive județe – Covasna, Harghita și Tulcea cu 8 candidați din județ. 

Lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare constituie principalele cauze ale acestei crude realități, care determină o bază ineficientă de selecție a viitorilor polițiști, asta chiar și în condițiile unei perioade reduse de școlarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra întregii societăți, în viitorul apropiat.

Sunt 3 principii, care apreciem că ar trebui să stea la temelia profesiei de polițist și pe care actualii factori decidenți – politici și guvernamentali – le ignoră.

La admiterea din această sesiune, pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI, în condițiile în care nici măcar locurile de încadrare directă din sursă externă, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate în totalitate; în viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine.

La admiterea din primăvara anului 2023 ( în urma măsurilor fiscal bugetare din OUG 168/2022, cu neaplicarea integrală a legii salarizării, cu sporuri înghețate, cu lipsă de investiții ) la proba scrisă nu vor ajunge candidați cât numărul de locuri. 

Domnilor guvernanți: puteți stinge lumina…și închideți ușa după noi, să nu vă tragă curentul pe care l-ați scumpit!

SNPPC în calitate de cel mai sindicat din MAI, cu aproximativ 40.000 membri, va avea observatori în comisiile de examen din județe. Succes tuturor candidaților! 

Distribuie informația
Alte știri