Scrisoare deschisă a artiștilor Filarmonicii din Oradea adresată conducerii CJ Bihor

Foto: arhiva

Vă adresăm această scrisoare din partea artiștilor Filarmonicii de Stat Oradea, pentru a aduce argumente, împotriva reformelor planificate în ceea ce privește funcționarea instituției noastre.

În primul rând dorim să menționăm, că nu cunoaștem situația contractuală a artiștilor de la teatrele din occident, dar în ceea ce privește angajarea artiștilor instrumentiști și artiștilor lirici, din filarmonicile și operele europene, avem informații sigure și indiscutabile.

În Europa occidentală nu există nicio instituție de acest profil în care angajații, după expirarea perioadei de probă, să nu fie contractați pe perioadă nedeterminată, deci toate filarmonicile și operele au angajați cu contracte definitivate.

Perioada de probă diferă în cazul orchestrelor din Ungaria, putem aminti aici Filarmonica din Pécs, unde această perioadă poate să fie între 1 și maximum 5 ani, după care artistul este definitivat. În Austria de exemplu, la Filarmonica din Graz, din cei peste 80 de artiști instrumentiști, mai puțin de 10% sunt angajați cu contracte determinate, tot pe perioada anului de probă.

În Germania există Asociația Orchestrelor Germane (Deutsche Orchestervereinigung), în care găsiți peste 120 de orchestre profesioniste, cum ar fi filarmonicile și operele din Berlin, München, Hamburg, etc., precum și orchestre de cameră și orchestre de radio. Toate aceste instituții sunt finanțate din bani publici și artiștii, după un an de probă sunt angajați pe perioadă nedeterminată.

În cazul în care ajungem la modificarea tuturor contractelor în contracte determinate, considerăm, că munca noastră de ani de zile, de a construi o echipă profesionistă, cu artiști de calitate, a fost în zadar. Cei mai mulți dintre noi, îsi vor găsi un loc de muncă la instituții unde vor fi apreciați, așa cum merită. Dacă se va întâmpla acest lucru, Oradea nu va mai avea Filarmonică, poate va rămâne o „instituție de proiecteˮ, cu un grup mic de artiști locali, care nu va mai putea aborda niciodată un repertoriu mai complex de muzică clasică. Nu credem că acest lucru ar trebui să i se întâmple unei instituții etalon al orașului, a cărei baze sau pus în urmă cu cca. 100 de ani, cum este și Filarmonica de Stat Oradea.

Artiștii Filarmonicii

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri