Scrisoare deschisă adresată primarului Ilie Bolojan. Vine de la un consilier orădean

După mai multe replici ironice sau spuse „pe un ton destul de dur” ale primarului Ilie Bolojan, consilierul UDMR Melinda Kirei i-a adresat o scrisoare publică cerându-i să-şi revizuiască atitudinea. Totul porneste de la modul în care edilul orădean îi răspunde la intervenţiile punctuale pe diferite teme pe care le are în timpul şedinţelor Consiliului Local.

Cele mai recente episoade s-au consumat la întrunirea legislativului din 15 februarie. Atunci Melinda Kirei a insistat că executivul trebuie să aloce bani pentru ONG-urile de tineret, pentru că aşa prevede legea, iar edilul a trimis-o la șeful ei de partid preşedintele Consililui Judeţean Pasztor Sandor. De asemenea, consilierul UDMR nu uită disputa cu primarul Ilie Bolojan referitoare la donaţiile de teren la care sunt obligaţi cei care doresc autorizaţii de construire.

Stimate Domnule Primar !

”Jur să respect Constituţia şi legile ţării …” aşa v-aţi angajat Dumneavoastră la depunerea jurământului de primar, fără însă a adăuga sintagma, cu condiţia ca şi Pásztor să facă la fel.
Şi ultima dată, dar nu pentru prima oară, când la dezbaterea bugetului v-am atras atenţia la respectarea prevederilor legale, în locul unui răspuns pertinent, aţi utilizat sintagma penibilă referitoare la preşedintele Consiliului Judeţean.
Domnule Primar, şi Dumneavoastră trebuie să respectaţi prevederile legale. Articolul 28 din Legea 350, Legea Tineretului obligă consiliile locale ale municipiilor de reşedinţă de judeţ să constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, „Fondul destinat activităţilor de tineret”. Această prevedere este obligatorie, nu opţională.
Similar, şi hotărârile judecătoreşti definitive sunt ”erga omnes”, îi privesc pe toţi, fără excepţie, inclusiv pe Dumneavoastră. Decizia definitivă nr. 277 din 26 ianuarie califică ilegală modalitatea condiţionării eliberării autorizaţiilor de construire pentru locuitorii din Oradea, de donarea unor suprafeţe de teren. Scopul nu scuză mijloacele. Există şi cale legală de rezolvare.
Nu este soluţia corespunzătoare cea adoptată prin votul majorităţii consilierilor, prin care din bani publici sunt plătiţi avocaţii care îi apără pe acei salariaţi ai primăriei, acuzaţi de abuz în serviciu, care au acţionat conform aşteptărilor Dumneavoastră, fără să ţină cont de prevederile legale.
Domnule Primar, aţi putea revizui şi comportamentul faţă de consilierii locali, îndeosebi cu privire la politeţea necesară în relaţiile cu doamnele. Recent, când referitor la planul de acţiune pe 2018 al poliţiei locale din subordinea Dumneavoastră am propus ca pe lângă aplicarea de sancţiuni să acorde atenţie mai mare prevenirii, având în vedere că de 3 ani creşte numărul spargerilor de locuinţe din Oradea, aţi încercat să fiţi ironic. E adevărat, am doar titlul de doctor în biofizică, dar şi fără să fi urmat o şcoală de ofiţeri de poliţie, în calitate de consilier pot face propuneri înţelepte, utile, numai decidentul să înţeleagă şi să accepte observaţiile care îmbunătăţesc activitatea.
Domnule Primar ! Ne apropiem de jumătatea mandatului. Ar fi justificat şi util tuturor, dacă aţi reevalua atitudinea faţă de probleme de interes public şi aţi manifesta receptivitate faţă de propunerile pertinente”.

Distribuie informația
Alte știri