Se deschid două noi televiziuni

Consiliul de administrație al TVR a aprobat, ieri, la Timișoara, lansarea a două noi canale: TVR Sport și TVR Folclor. Președintele-director general al TVR, Dan Turturică, a explicat pe pagina sa de Facebook că noile canale vor fi o sursă de venituri extrabugetare pentru instituție.

Le mulțumesc colegilor mei din Consiliul de Administrație și din TVR că susțin și aceste proiecte, care se înscriu în misiunea dezvoltării televiziunii publice, pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului! În luarea acestei decizii, a cântărit mult și promisiunea onorată pe care am făcut-o atunci când le-am cerut sprijinul, acum un an, pentru relansarea TVR Info și TVR Cultural: că voi face aceste proiecte fără fonduri bugetare suplimentare, fără noi posturi de conducere, cu folosirea mai eficientă a resurselor existente și cu investiții bine calibrate în tehnică.

Același lucru se va întâmpla și cu TVR Sport și cu TVR Folclor. În primul și în primul rând, vom valorifica mai bine arhiva imensă a televiziunii publice și dreptul de întâietate pe care îl avem la achiziția de programe sportive. Ar fi o imensă greșeală să lăsăm în continuare miile de ore de înregistrări cu muzică populară de calitate, de emisiuni despre tradiții și folclor, de transmisii sportive să rămână îngropate în arhivă și să nu le oferim, încă o dată, telespectatorilor.

Ar fi o imensă greșeală să continuăm să refuzăm achiziția de competiții sportive naționale și internaționale, unele gratuite, cele mai multe la prețuri rezonabile, pentru că nu avem spațiu de emisie. Ar fi o imensă greșeală să refuzăm această oportunitate de raport cost/beneficiu. Ne va costa foarte puțin să le aducem pe sticlă și pe online, iar impactul la public va fi mare. O demonstrează, zi de zi, audiențele pe care sportul și folclorul le fac pe canalele TVR. Nu în ultimul rând, ambele canale reprezintă potențiale surse de venituri extra-bugetare.

Pentru cei care se întreabă de ce mai are nevoie TVR de bani din publicitate, câtă vreme primește bani de la buget, iată câteva cifre, rotunjite:

  • Bugetul alocat TVR pe 2023: 415 milioane lei
  • Cheltuieli: Salarii 306 milioane
  • Societatea nationala de Radiocomunicatii 80 mil
  • Utilități 40 mil
  • TVR Moldova 11 mil
  • Organisme de gestiune colectiva 3.5 mil
  • TVA 1.2 mil
Distribuie informația
Alte știri