Se impozitează banii obţinuţi ca dar de nuntă sau de botez? Vezi răspunsul Fiscului

După modificările făcute de Guvern la Codul Fiscal, de la începutul lunii viitoare, impozitul pentru veniturile din surse neidentificate va crește la 70%. Este vorba despre bani a căror proveniență nu poate fi justificată cu acte. Fiscul va face o analiză de risc a contribuabililor. În cazul în care achizițiile și cheltuielile făcute sunt mult mai mari decât veniturile declarate oficial, va face verificări. Dacă sursa anumitor sume nu poate fi demonstrată, inspectorul va aplica impozit de 70%. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie.

Nu același lucru se va întâmpla cu banii din darul de nuntă sau botez. Aceștia nu trebuie declarați și, prin urmare, nu se impozitează, a precizat ANAF. Iar opinia publică a răsuflat ușurată.

Ar fi o soluție din cele mai proaste pe care le-ar putea promova Ministerul Finanțelor. Să ne concentrăm eforturile încât să aducem mai mulți bani la buget din activitățile de îmbunătățire a colectării taxelor mai serioase, spune Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Analiștii economici consideră că există riscul ca persoanele care vor să fraudeze statul să treacă în categoria câștigurilor de la nunți sau botezuri și sume obținute ilegal.

În anul 2018, ANAF a transmis mirilor solicitări prin care a încercat să afle ce sume au plătit, însă nu pentru a taxa darul, ci pentru a se asigura că persoanele sau firmele care au prestat servicii în cadrul evenimentului și-au achitat impozitele.

Distribuie informația
Alte știri