Se lucrează intens la reabilitarea Palatului Finanțelor, viitorul sediul al CJ Bihor

Clădirea din strada Republicii nr. 35, Oradea, este un monument istoric ce se află în patrimoniul Județului Bihor – Consiliul Județean. Palatul Finanțelor Publice a fost construit în perioada 1899 – 1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy. Realizat în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut joii, 9 martie, o conferință de presă pe șantierul Palatului de Finanțe, viitor sediu al Consiliului Județean. Clădirea a intrat în reparații capitale din august 2022, de atunci realizându-se lucrări de consolidare.

Reparațiile capitale presupun de la lucrări de consolidare, la înlocuirea tuturor instalațiilor existente și a tâmplăriei care nu mai poate fi restaurată, până la izolarea termică a fațadei, reparații la învelitoare și instalarea unui sistem de încălzire nou, inclusiv cu surse regenerabile. Fiind o clădire de patrimoniu, o clădire foarte frumoasă din punct de vedere arhitectural, ne propunem să restaurăm absolut tot ceea ce se poate păstra original. De la uși, la ornamente, părți din pavaj și alte elemente. Acum se lucrează intens la refacerea ornamentelor”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

În paralel, se lucrează la compartimentarea clădirii, în funcție de activitățile desfășurate de fiecare departament al instituției. Fiind o clădire publică, scopul este ca cetățenii să poată interacționa cât mai eficient cu angajații Consiliului Județean Bihor. La parter va fi amenajat un spațiu dedicat interacțiunii cu publicul.

Tot în viitorul sediu al Consiliului Județean Bihor își vor desfășura activitatea direcții sau instituții precum Direcția Arhitectului Șef, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor sau Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

Valoarea totală a proiectului „Reparații capitale Sediul Consiliului Județean Bihor, localitatea Oradea, str. Republicii, nr. 35” este de 44.101.532,71 lei, cu TVA. Constructorul este asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor. Durata de execuție a fost stabilită la 31 de luni, de la 1 august 2022.

Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027. A fost deja depusă o cerere de finanțare pe Compomenta 5 – Valul Renovării din PNRR.

La conferința de presă au participat și consilierii județeni care fac parte din Comisia de Urbanism, respectiv Marcela Prada, Mihai Toderici și Florin Oros. Consilierul județean Csuzi Botond nu a putut participa, fiind plecat din localitate. 

Distribuie informația
Alte știri