Se repetă greșeala din vară? Autoritățile de la noi au relaxat restricțiile pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală

Foto: observator.ro

Autoritățile din România dau undă verde organizării evenimentelor publice și private, concertelor, festivalurilor și spectacolelor în aer liber, cu cel mult o mie de participanți.

În două mii de localități cu o rată de infectare sub 3 la mie, elevii vor merge fizic la școală, indiferent de rata de vaccinare.

Vor fi permise și ceremoniile de Ziua Națională cu număr nelimitat de spectatori, inclusiv competițiile sportive. Sunt măsuri de relaxare doar pentru cei vaccinați ori trecuți prin boală, anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Ele mai au nevoie de aprobarea Guvernului.

Specialiștii se tem însă că România repetă greșeala din vară, când restricțiile au fost relaxate prea devreme, iar valul 5 va fi și mai agresiv.

România este un caz șocant de deturnare politică a răspunsului epidemic din responsabilitatea specialiștilor din INSP și epidemiologilor. Motivul pentru care valul patru e atât de grav, pentru că suntem în valul patru încă, în continuare mor sute de români în fiecare zi, un român moare la 5 minute, ATI-ul e plin, noi ce facem? Pentru că în valul trei am refuzat să adoptăm măsuri care să stimuleze relaxarea, aceste măsuri nu fac altceva decât să inhibe vaccinarea. Mereu relaxarea inhibă vaccinarea, e un lucru natural. Acum se setează așa cum s-a setatat în valul trei semințele eșecului pentru valul patru, acum în valul aptru se seamănă semințele eșecului pentru valul cinci. Va continua să aibă concluzii catastrofale, pentru că e o iluzie că noi putem ieși din acest malaxor pandemic fără să ne vaccinăm,” spune Octavian Jurma.

Distribuie informația
Alte știri