Se suspendă internările pentru intervențiile care nu sunt urgență

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat noi măsuri luate pentru o perioadă de 14 zile. Astfel, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.

„De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private. În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului, se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital”, se arată în comunicatul de presă.

Conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului și a permanenței personalului, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, fără afectarea salarizării personalului.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat luni seara, într-un comunicat, că medicii curanţi vor decide cazurile pentru care se continuă tratamentele şi investigaţiile.

„Având în vedere Ordinul Comandantului Acţiunii Secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74527/23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2 la nivelul unităţilor sanitare publice şi private, precizăm următoarele: în cadrul programelor naţionale de sănătate curative există afecţiuni care nu reprezintă urgenţe, dar care necesită continuarea tratamentelor/investigaţiilor. Acestea sunt: chimioterapia şi radioterapia pacienţilor cu afecţiuni oncologice, investigaţia PET-CT – necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecţiuni oncologice, tratamentul de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, tratamentul diabetului zaharat, tratamentul sclerozei multiple, tratamentul hemofiliei şi talasemiei, tratamentul unor boli rare, tratamentul unor boli endocrine, tratamentul substitutiv cu metadonă, tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic”, informează CNAS.

Distribuie informația
Alte știri