Seară de film la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Numeroși studenți din Oradea, atât de la Istorie și Jurnalism, cât și de la Drept, împreună cu elevii Liceului Iuliu Maniu, au fost prezenți, joi seara, la proiecția filmului documentar, „Remember Iuliu Maniu – 1986”, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor. 

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dr. Cristina Pușcaș, una dintre realizatoarele filmului, precizând că acest proiect se adresează în special tinerilor, pentru a putea transmite noii generații memoria foștilor deținuți politic și pentru a înțelege ce înseamnă dictatura, totodată îndemnându-i să realizeze, la rândul lor astfel de proiecte.

Documentarul a fost realizat în 2021 de către muzeograful Cristina Pușcaș și studenta, la acea vreme, Ana Maria Borz, în cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov. Realizarea acestuia a durat aproximativ 6 luni și prezintă gestul controversat, pentru acele vremuri, a unor tineri din satul Bădăcin de a-l comemora pe Iuliu Maniu. Gest care nu a trecut neobservat de către Securitate, anchetându-i pe tineri a doua zi.

Ana Maria Borz este o tânără masterandă a Facultății de Istorie, în cardul Universității din Oradea și muzeograf la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă  Zalău. Prin alegerea subiectului, cele două realizatoare și-au dorit să scoată în evidență curajul tinerilor de a organiza un astfel de eveniment în epoca regimului comunist, dar și consecințele pe care le-au suferit ca urmare a „sfidării” regimului.

Ziua ecranizării filmului nu a fost întâmplător aleasă, 9 martie fiind declarată prin lege ca Ziua Foștilor Deținuți Politic. Zi consacrată în calendarul ortodox și greco-catolic ca sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Prezenți la eveniment au fost și părintele Cristian Borz, preot la parohia greco catolică din Bădăcin și Preasfințenia Sa, Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care i-a îndemnat pe tineri să își găsească curajul de a face un lucru atunci când aceștia simt că e bine.

După vizionarea filmului a urmat o sesiune de întrebări, moment în care intervențiile publicului nu au întârziat să apară, iar poetul local, Aurel Horgoș, i-a încântat pe cei prezenți în sală cu o poezie dedicată în cinstea memoriei lui Iuliu Maniu.

Alexandra Precup, Jurnalism, anul II

Distribuie informația
Alte știri