Seara în care se pregătesc ghetuțele. Moș Nicolae e așteptat în casele românilor

Foto: Mara Puscas

Moș Nicolae e așteptat în această seară, în casele românilor. Mai ales de către cei mici. Și adulții speră că Moșul cel darnic să treacă pe la ei. Se spune că este de ajuns ca moșul să arunce o simplă privire pe geam pentru a ști dacă un copil a fost rău sau bun.

La noi, la români, astăzi copiii își lasă ghetuțele sau cizmulițele, curățate cu grijă, în dreptul ferestrelor sau la intrarea în casă, urmând că Moșul cel darnic să le lase în ele, fie în această seară, fie la noapte, dulciuri și jucării pentru cei cuminți și doar nuielușe celor năzdravani. Tradiția spune că nuielușa cu care este „altoit” neascultatorul trebuie să fie de măr, iar dacă această, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a primit-o.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț cu bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

În credință populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la taramurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fără căldură și fără lumina.

Distribuie informația
Alte știri