Secetă în multe locuri din țară. Oradea e printre orașele în care a plouat cel mai puțin în luna mai

Luna mai a continuat tendința din primele luni ale anului, astfel că în câteva regiuni – mai ales Moldova, Maramureș și Crișana – a plouat mult sub mediile perioadei, arată datele ANM. Bihorul se numără între județele unde a fost foarte puțină ploaie. 

Cantitatea totală de precipitații din luna mai 2022 a avut valori sub 50 mm în Moldova, Dobrogea, Delta Dunării, în cea mai mare parte a Maramureșului și Crișanei, în estul și sudul Munteniei, în vestul și sudul Olteniei, pe areale extinse din Banat și local, în nordul și estul Transilvaniei (figura 3). În rest, cantitatea de precipitații a variat între 50-100 mm, iar în zona montană și local, în unele zone deluroase, aceasta a depășit 100 mm. În zona montană înaltă din Carpații Meridionali, cantitatea de precipitații a depășit 125 mm. Cantităţi de precipitaţii sub 10 mm au fost înregistrate izolat, în sudul litoralului și vestul Maramureșului, cea mai mică valoare înregistrâdu-se la Mangalia, 7,0 mm. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 142,2 mm, la stația meteorologică Păltiniș, iar cea mai mare valoare a cantității de precipitații căzută în 24 de ore din luna mai 2022 a fost 63,8 mm, înregistrată la Voineasa.

Abaterea cantității de precipitații din luna mai 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în cea mai mare parte a țării. Cele mai ridicate valori ale abaterii negative, peste 80 %, s-au înregistrat în Maramureș și în sudul extrem al litoralului. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 84,1 %, la stația meteorologică Satu Mare. Abateri pozitive s-au înregistrat pe areale extinse din Oltenia, Muntenia, în Carpații Meridionali și de Curbură, local, în Transilvania și izolat, în Banat și în Delta Dunării. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 51,7 %, la stația meteorologică Bisoca.

Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor pluviometrice din luna mai 2022, se constată că regimul pluviometric a fost deficitar și foarte deficitar în Moldova, Maramureș, Crișana, în cea mai mare parte a Banatului, în zona montană, pe areale din Muntenia, Oltenia și Transilvania (figura 4). Regimul pluviometric a fost excedentar, izolat, în zona montană joasă din Carpații Meridionali și în Transilvania. În rest, acesta s-a încadrat în limite normale.

Distribuie informația
Alte știri