Șefii UE au anunțat că propun închiderea timp de o lună a frontierelor externe

Foto: Twitter.com

Niciun străin nu va mai intra în spațiul comunitar fără un motiv întemeiat. Decizia vine după ce 10 state comunitare au luat decizia unilaterală de a-și închide total sau parțial frontierele. În mai toată Europa nu se fac cursuri, s-au anulat adunările publice și s-au suspendat cele mai multe activități comerciale.

De la primele ore, Germania a închis granița cu 5 state vecine – Danemarca, Austria, Franța, Elveția și Luxemburg. Măsura îi vizează pe toți cei care nu au motive întemeiate de călătorie.

Și Ungaria a anunțat luni, prin premierul Viktor Orban, că își închide granițele pentru toți cetățenii străini.

Măsuri dure au luat și autoritățile din Cehia.

Andrej Babis, premierul Cehiei: „Din 16 martie pâna pe 24 martie, guvernul restricționează circulația în toată Republica Cehă”.

În plus, o întreagă zonă din estul țării, formată din 21 de localități, a fost plasată în carantină – nimeni nu intră și nu iese din acel perimetru.

În cele mai multe țări europene școlile sunt închise, evenimentele publice au fost anulate și s-au închis activitățile comerciale, cu excepția magazinelor de alimente și a farmaciilor.

Este cazul și în Franța, unde și Ambasada României de la Paris, și consulatele din Lyon, Strasbourg și Marsilia își încetează de marți activitatea și vor oferi doar servicii consulare de urgență.

La nivelul Uniunii Europene au fost limitate exporturile de echipamente de protecție, pentru a proteja disponibilitatea acestora pe piața unică. Timp de 6 săptămâni, orice exporturi de măști, ochelari sau costume de protecție în afara Europei se poate face doar cu aprobarea statelor membre.

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri