Șeful BNR a preluat președinția Centrului de Excelență în Finanțe

Foto: evz.ro

Guvernatorul Băncii Naționale a României a preluat o nouă funcție de conducere. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii anuale a Consiliului de administrație al Centrului de Excelență în Finanțe.  Mugur Isărescu deține astfel președinția rotativă a acestui for ca reprezentant al României.

CEF a fost înfiinţat în anul 2001, în Ljubljana, ca o organizaţie regională non-profit de drept sloven. Adeziunea la CEF este deschisă oricărui stat ce doreşte să urmeze angajamentele acestei organizaţii, solicitarea fiind supusă aprobării Consiliului de administraţie al CEF, iar calitatea de membru al CEF nu presupune costuri (achitarea unei taxe sau cotizaţii de membru).

România este membru al CEF, prin BNR şi Ministerul Finanţelor Publice. În data de 3 septembrie 2013, prin noul statut juridic, CEF a devenit organizaţie de drept internaţional public. România a semnat noul statut la data de 30 mai 2014. Potrivit documentelor statutare ale CEF, preşedinţia rotativă anuală a Consiliului de administraţie al CEF revine următorului stat membru al organizaţiei, în ordinea alfabetică a denumirii statului în limba engleză, după expirarea mandatului.

Guvernatorul Isărescu a reafirmat angajamentele ce reunesc membrii CEF într-o fructuoasă cooperare şi a susţinut dezvoltarea programului acestei organizatii prin cooperare în vederea realizării misiunii de întărire a capacităţilor instituţionale în domeniul finanţelor în conformitate cu viziunea, misiunea, valorile şi scopul Centrului de Excelenţă în Finanţe.

Alte știri