Seismele devastatoare din Turcia au făcut mii de morți și răniți. A fost declarat doliu național timp de șapte zile

Foto: TV8.md

Cel puţin 4.372 de morţi au fost confirmaţi după ce un puternic cutremur cu magnitudinea 7,8 a zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă, transmite CNN, care îl citează pe Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

Bilanțul negru continuă să crească de la o oră la alta. Lira s-a prăbușit, bursele înregistrează o scădere dramatică.  Președintele Erdogan a vorbit despre un dezastru istoric, iar în Turcia au fost decretate șapte zile de doliu național. Eforturile internaționale se coordonează.

Vremea şi amploarea dezastrului creează dificultăţi pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, care a vorbit în timpul unei conferinţe de presă transmise în direct la CNN Turk, luni seara de la Centrul de coordonare a situaţiilor de urgenţă din Hatay. Cel puţin 2.256 de lucrători ai personalului sanitar de urgenţă au ajuns până în prezent în provinciile afectate de cutremur, a declarat ministrul sănătăţii, potrivit CNN.

Echipele de salvare sunt într-o luptă contra cronometru. Caută febril prin mormanele de moloz, uneori cu mâinile goale, cu speranța că mai găsesc pe cineva în viață. Și din când în când se aud exclamații de bucurie. ”A mai fost găsit un supraviețuitor!”.

Seismologii occidentali consideră că seismul a făcut un asemenea prăpăd din trei motive: ora – fiind în zori, oamenii dormeau și nu au avut timp să reacționeze,al doilea factor este locul – în capătul de est al faliei anatoliene nu a mai fost un cutremur puternic de 200 de ani, deci se acumulase tensiune tectonică. În al treilea rând, e vorba despre clădirile construite fără a ține seama de riscul seismic extrem din Turcia.

Distribuie informația
Alte știri