„Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art”, la Muzeul Ţării Crişurilor

Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora – Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ vă invită la vernisajul expoziţiei Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria), care va avea loc joi, 25 iulie 2019, ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).

La expoziţia de la Oradea participă 63 de artişti plastici, cu 76 de lucrări realizate în tehnici „cu un amestec aproape grotesc: de la gravură în aluminiu la pictură în ulei, de la pastel la colaj, de la lemn şi sticlă la inkjet print, de la bronz la cărbune şi tuş pe hârtie etc.”. Tema acestei expoziţii „se înscrie normal, firesc, în istoria mare a artei şi face parte din peisajul artei contemporane (…) pentru că, înainte de toate, avem de a face, în lucrările expuse, cu un grotesc al contemporaneităţii”. Acestea surprind aspecte din viaţa socială şi, „transformate în cadre cinematografice şi rulate succesiv pe un ecran, s-ar constitui într-un excelent film despre lumea în care trăim şi despre omul zilelor noastre. O lume care parcă îşi exersează Apocalipsa. O lume care îşi trăieşte Apocalipsa fragmentar pentru a o face suportabilă. În asta stă puterea pieselor alese – grupate, ele sunt o descriere exactă a acestui început de secol, un început care seamănă tot mai mult cu un sfârşit. Ele ies din sfera grotescului ca specie artistică şi devin purtătoare de realitate, purtătoare de adevăr. ”

Expoziția va fi prezentată publicului de către dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. La vernisaj vor participa: Vörös András, Preşedintele Uniunii Kapos Art şi curatorul acestei expoziţii, Klára Holmos, artist plastic, de asemenea din partea Uniunii Kapos Art, precum şi violistul Thurzó Sándor József din Oradea. Intrarea la vernisaj este liberă. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 2 septembrie 2019.

Distribuie informația
Alte știri