Semnal de alarmă: Un ghețar din Munții Apuseni se topește lent

Foto: Facebook/ Ovidiu Guja

Un ghețar din Munții Apuseni, singurul din Munții Vlădeasa a început să dea semne de topire. Este vorba despre Ghețarul de la Vârtop.

Ghetarul Vartop, singurul ghetar din Muntii Vladeasa se topeste incet si el, a scris Ovidiu Guja pe grupul de Facebook ” Speologie Romania”.

Potrivit acestuia, în primavara gheata era inca translucida, dar la inceput de toamna intreaga suprafata a ghetarului a devenit mata si stratul superficial al ghetii este acum moale pe cea mai mare parte a suprafetei ghetarului.

Dupa Ghetarul de la Casa de Piatra, il pierdem curand si pe asta, a completat speologul.

Potrivit Wikipedia, peștera Ghețarul de la Vârtop este cunoscută sub mai multe denumiri Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră și este locul în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România.

Ghețarul de la Vârtop este situat pe teritoriul comunei Arieșeni, județul Alba, în Munții Bihorului. Se ajunge urmând șoseaua de pe Valea Gârda Seacă aproape 12 km din comuna Gârda de Sus, până în cătunul Casa de Piatră. La acest cătun se poate ajunge și coborând din traseul turistic Padiș-Scărișoara în Poiana Călineasa.

Distribuie informația
Alte știri