Senatorul Cornel Popa: accesul românilor la terapii moderne şi inovatoare nu este un privilegiu ci un drept

Accesul mai facil al pacienților români la terapii moderne şi inovatoare nu este un privilegiu ci un drept al pacienților suferinzi. Acesta trebuie asigurat cu fluiditate atât prin politicile publice de sănătate cât şi prin inițiativele profesional – științifice ale structurilor medicale de stat sau cele private, spune parlamentarul Cornel Popa.

Situația de fapt este însă alta. Accesul pacienților la tratamente oncologice este îngreunat datorită birocrației și taxelor notariale mari pentru medicamentele donate. Vine cu exemple.

În cazul bolnavilor cu Mielom Multiplu (MM) refractar sau cu recădere, Panobinostatul era pe lista Casei de aproape un an, iar acum a fost introdus condiționat, iar Carfilzomibul a fost blocat câteva săptămâni, ceea ce a impus o pauză de tratament mult prea mare la pacienții care au început tratamentul.

De asemenea, spune Popa e de neconceput ca medicamentele donate de firme de renume din țară și din străinătate, care pot salva vieți, să suporte o taxă notarială echivalentă cu valoarea acestora.
Se reduce astfel la jumătate numărul pacienților care ar putea fi salvați şi de aceea parlamentarul bihorean solicită de urgență reglementarea situației.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri