Senatorul PNL Adrian Hatos cere anularea criteriilor discriminatorii pentru bursele de performanţă din învăţământul preuniversitar

Senatorul PNL Adrian Hatos a solicitat ministrului Educaţiei anularea criteriilor discriminatorii la acordarea burselor de performanţă pentru elevii din învăţământul preuniversitar.

Într-o solicitare adresată doamnei ministru Ligia Deca, parlamentarul bihorean a semnalat două inadvertenţe apărute în Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 5379/2022, care reglementează criteriile pentru acordarea burselor.

Prima se referă la faptul că la acordarea burselor nu sunt luaţi în considerare elevii premiaţi la olimpiade şi concursuri finanţate din alte fonduri decât cele publice, competiţii care, însă, sunt acreditate de Ministerul Educaţiei şi relevante din punct de vedere academic.

Printre acestea se numără unele în care elevii români s-au întors cu rezultate excepţionale de la fazele internaţionale, cum ar fi Concursul interdisciplinar Conference of Young Scientist (ICYS), Concursul “EuroQuiz”, organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Concursul interdisciplinar „CAN-SAT”, unde echipa câștigătoare reprezintă România în cadrul finalei Europene CanSat organizată de Agenția Spațială Europeană, concursul internațional “Formidabilii”.

La fel de importante sunt şi Concursul național de programare „Info1 Cuo”, Concursul naţional “Compania anului”, Concursul național de Robotică şcolară “First Tech Challenge Romania”, concursurile de chimie “Irinyi Janos” şi “Hevesy Gyorgy”, etc.

“Având în vedere că stimularea performanţei este un deziderat formulat explicit în viziunea strategică România Educată, este necesară includerea competiţiilor de profil care nu sunt organizate prin finanţare de la bugetul de stat, dar sunt relevante”, a arătat senatorul Hatos.

O altă anomalie, a arătat parlamentarul, este că bursele nu ajung şi la elevii calificaţi în loturile de pregătire pentru competiţiile internaţionale.

“O serie de elevi cu rezultate excepţionale la învăţătură sunt privaţi de oportunitatea de a obţine burse de performanţă, deși demonstrează performanţă academică la competiţii internaţionale de profil”, a declarat senatorul Adrian Hatos, care a solicitat “o actualizare a listei din ordinul ministrului educaţiei care reglementează acordarea burselor”. 

Senatorul PNL Adrian Hatos este membru în Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru ştiinţă, inovare şi tehnologie, Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială, respectiv în Comisia pentru tineret şi sport ale Senatului României.

Până în prezent, parlamentarul a avut 43 de iniţiative legislative, din care 14 au fost promulgate legi.

Distribuie informația
Alte știri