Senatorul PNL, Gheorghe Carp, pregătește legi care vor obliga medicii să aleagă între stat și privat. Alte propuneri: salarizarea cadrelor medicale în funcție de performanțe sau angajări pe perioade determinate pentru debutanți.VIDEO

După mai puțin de jumătate de an de la preluarea mandatului parlamentar, senatorul PNL Gheorghe Carp își anunță proiectele pe care le va propune pentru reformarea sistemului medical din România. Fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea pregătește un pachet de legi prin care medicii vor fi obligați să aleagă între spitalele publice şi cele private, debutanții vor fi angajați pe perioade determinate în primii ani, cadrele medicale vor fi salarizate în funcție de performanțe, iar managerii de spitale vor fi numiți doar dintre cei care vor urma cursuri specializate în acest domeniu.

Mi-am dat un răgaz de 4 sau 5 luni. Eu nu am fost parlamentar și trebuie să ai timp să te obișnuiești, așa că am fost mai mult observator, dar din toamnă voi fi jucător, a declarat senatorul PNL pentru oradeaindirect.ro

În viitoarea sesiune parlamentară, cea care va începe în toamnă, Gheorghe Carp va propune o serie de legi în domeniul în care a activat întreaga sa carieră, cel al sănătății. Prima dintre ele este cea prin care cadrele medicale vor fi obligate să opteze între munca în spitalele private, respectiv în cele publice.

Când ești angajat în două sau trei locuri, nicăieri nu îți faci treaba ca lumea. Salariile din sănătate sunt bune acum, deci nimeni nu se poate plânge că nu va putea trăi.

În lege va fi cuprinsă și o altă propunere potrivit căreia, la prima angajare, medicii să poată fi încadrați pe o perioadă determinată de trei sau patru ani, care s-ar putea prelungi cu încă 4, dacă angajatorul este mulțumit de performanțele acestora. După 8 ani se vor încheia contracte pe perioade nedeterminate.

Acum, dacă se încadrează un medic, conform Codului muncii, 30 de ani nu scapi de el și dacă este un medic prost. Foarte multe cadre medicale depun eforturi doar până când se angajează iar apoi nu își mai dau interesul deloc, spune Carp.

O altă schimbare anunțată de parlamentarul liberal vizează procedura de selecție a managerilor de spitale. Aceștia vor putea fi aleși doar dintre cei care vor trece de un masterat de 3 ani, cu frecvenţă obligatorie, în domeniul managementului sanitar. Prin lege, masteranzii vor primi o bursă în valoare de 50% din salariul unui director de spital de gradul IV. La finalul acestor studii vor putea conduce spitale de grad inferior și abia după câțiva ani vor promova la condurea unor unități de grad II sau grad I.

Masteratul va cuprinde o serie de materii pe care nu le învață nicăieri: sisteme sanitare paralele, noutăți din domeniul sanitar, care sunt tendințele, economie pentru a putea face bugete, cunoștințe legate de viața unui spital, a exemplificat senatorul Carp.

A treia iniţiativă legislativă este cea prin care vor putea fi înființate consorții de spitale, după modelul testat deja la Oradea.

Am avut exercițiul de anul trecut din pandemie când în Bihor, fiind coordonare unică, practic am funcționat ca un consorțiu și rezultatele au fost pe măsura așteptărilor.

Pachetul legislativ propus de senatorul PNL Bihor va fi depus în Parlament, cel mai probabil în luna septembrie și după întregul circuit legislativ, noile prevederi ar putea intra în vigoare, cel mai devreme, într-un an de zile.

Distribuie informația
Alte știri