Senatul a adoptat Legea carantinei și izolării. Care sunt principalele prevederi

Legea carantinei și izolării a fost votată în Senat cu 115 voturi pentru, 8 împotrivă şi 3 abtineri. Majoritatea PSD şi guvernul liberal au negociat până în ultimul moment forma finală a legii și au ajuns la o soluție de compromis: izolarea și carantina persoanelor se vor aplica în mod gradual și temporar. Premierul, miniştrii cabinetului şi şeful DSU au insistat ca legea să fie adoptată cât mai repede ca să poată combate răspândirea virusului în comunitate.

Persoanele confirmate pozitiv cu noul coronavirus vor fi internate obligatoriu în spital doar pentru 48 de ore. Vor putea contesta decizia DSP în instanță și vor primi chiar asistența unui avocat din oficiu. Senatorii juriști au eliminat posibilitatea ca statul să oprească bunurile pacienților pentru decontaminare. Persoanele care după două zile vor să plece din spital se vor izola la domiciliu și vor fi verificate dacă respectă distanțarea socială.

Legea va mai rămâne în Parlament încă trei zile pentru controlul de constituționalitate. Dacă nu o contestă nimeni la CCR, legea ajunge la președintele României pentru promulgare. Legea carantinei și izolării se va aplica atât pentru combaterea noului coronavirus, cât și în cazul unor alte pandemii.

Potrivit legii, vor fi izolați atât pacienții care prezintă semne ale bolii, cât și persoanele asimptomatice.

Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului”, au mai decis senatorii jurişti.

În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează  Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual.

Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancţionaţi. La fel şi cei care nu respectă regulile de carantinare.

Cei care se întorc din ţările ”roşii” trebuie să stea în carantină la domiciliu, iar, dacă nu au posibilitatea, vor fi plasaţi în spaţii ale statului. La fel şi persoanele care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Senatorii jurişti au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.

În plus, au stablit şi ce se întâmplă cu copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus şi nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei. Părinţii, medicul sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor anunţa serviciul de asistenţă socială care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar.

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri