Serată muzicală pentru flaut și pian la Filarmonica Oradea

Ca o trambulină pe a reintra în rutina cotidiană, suntem invitați la un recital pentru flaut și pian ce va fi susținut de flautista Mihaela Anica și pianistul Horia Maxim. Programul va cuprinde lucrări de Robert Schumann și Gabriel Faure, și va începe marți, 7 mai, la ora 19, în sala Enescu-Bartok.

Vom fi răsfățați cu Trei Romanțe op. 94 de Robert Schumann (1810 – 1856), compuse de fapt pentru oboi și pian. Dar lucrările au fost preluate și de clarinetiști sau flautiști, de exemplu. Cele trei piese scurte au fost cadoul de Crăciun al lui Robert Schumann pentru soția sa, în 1948, un an prolific pentru el. Cele trei mișcări nu solicită neaparat virtuozitatea soliștilor, dar acesta are nevoie de o tehnică a respirației bună, pentru că melodiile sale generoase sunt lungi și solicită o frazare sensibilă.  

Trei dintre cântecele din ciclul op. 79 (Cântece pentru tineri) de Robert Schumann, sunt de asemenea transcrise pentru flaut și pian. Cei doi soliști au ales Marienwürmchen (Mămăruța), Käutzlein (Puiul de bufniță) și Schneeglöckchen (Ghiocelul) . Ciclul de piese opus 79 a fost scris de Robert Schumann, în 1849, pentru educația copiilor săi, fiind nemulțumit de piesele pe care aceștia trebuiau să le exerseze pentru a învăța să cânte la pian. După primele 43 de piese pentru pian au urmat 25 de piese pentru voce și pian, inclusiv două duete. Piesele au umor și sunt jucăușe, dar elevii/soliștii au câteva capcane și nu le pot interpreta chiar oricum dacă vor să transmită ceva ascultătorilor.

Din universul muzical schumannian, cei doi soliști ne vor atrage spre Gabriel Faure (1845 – 1924) și muzica sa ce se balansează între romantism și modernism. Din creația sa vom asculta Sonata în La major, op. 13 (compusă pentru vioară și pian) și Fantaisie op. 79. În transcripția pentru flaut, Sonata în La major, op. 13 este o provocare pentru soliști atât prin modul în care este construită, cât și prin tempii pe care îi solicită, sau prin virtuozitate și tehnica respirației. Modulațiile și inovațiile aduse de Faure în piesa sa vestesc deja impresionismul. Câțiva dintre cei mai importanți compozitori impresioniști vor fi elevii săi. Fantezia op. 79 a fost compusă pentru concursul de flaut ce se organiza periodic la Conservatorul din Paris, unde Faure era profesor, iar câțiva ani mai târziu urma să devină profesor. Până azi este una dintre piesele de rezistență în repertoriul flautiștilor.

Recitalul se va încheia cu Fantasiestücke op. 73 de Robert Schumann. Lucrarea a fost compusă pentru clarinet și pian, în 1849. Lucrarea a fost compusă în stilul său caracteristic, cu o viteză uimitoare (de data asta în doar două zile). Titlul i l-a pus ulterior, fantezia fiind una dintre formele romantice impuse de el însuși atât muzical, cât și literar, neîngrădindu-i imaginația.

Flautista Mihaela Anica, austriacă adoptată, este un muzician versatil. Ea se simte bine atât în repertoriul de cameră, cât și cel de concert, portofoliul ei de lucrări acoperind toate perioadele de la baroc la muzica contemporană. Pe lângă activitatea concertistică, ea desfășoară de asemenea și activitate didactică și colaborează cu Wienerflötenwerkstatt, cel mai important producător de flaute din Austria. Împreună cu pianistul Horia Maxim colaborează de ceva vreme deja și au realizat câteva proiecte foarte apreciate de public și de critică.

Elevii, studenții și abonații filarmonicii au intrarea liberă la concert. Mai găsiți bilete la concert la caseria filarmonicii sau pe site-ul bilete.ro .

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri