Șezătoare la Muzeul Țării Crișurilor/ Participanții vor învăța să confecționeze cămăși populare din Bihor

Muzeul Țării Crișurilor va desfășura în perioada 10 noiembrie – 24 iunie 2023 un atelier cu frecvență lunară care își propune să revitalizeze cămașa veche românească ce se purta pe meleagurile crișene.

„Pentru primul an, aducem în atenția dumneavoastră spătoiul românesc răspândit îndeosebi în satele din sub-zona etnografică Roșia-Pietroasa. Caracteristic pentru satele de la poalele Munților Bihorului și versantul sudic al Munților Pădurea Craiului a fost păstrarea celui mai conservator port bihorean, până spre mijlocul secolului XX.

Caracteristic pentru portul vechi era cămașa lungă, încrețită la gât, cu mâneca foarte decorată. Cu timpul, această cămașă întreagă se desparte în două piese de sine stătătoare, respectiv spătoiul și poalele. Astfel, vă propunem drept modele spătoaie românești care provin din cămași lungi. Piesele sunt datate între 1876-1930 și au fost achiziționate din sub-zona etnografică Roșia-Pietroasa, la sfârșitul anilor 60-începutul anilor 70. Mânecile sunt bogat decorate de-a lungul sau de-a latul lor – cu unul sau cu trei «brațuri», sunt încrețite în partea de sus, la gât, dar și în partea de jos, unde sunt bogat ornamentate. Unele dintre ele au chiar pe muchia cutelor aplicată vechea cusătură ornamentală, numită «scăfătură». Astfel, vom reînvia croiul și tehnicile de ornamentare ale vechilor cămăși de Bihor”, se arată în comunicat.

Atelierul se va desfășura între 10 noiembrie 2022 – 24 iunie 2023, cu frecvență lunară. Participanții vor învăța să își confecționeze propria cămașă de Bihor și să o decoreze folosind tehnicile de ornamentare de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, având posibiltatea de a se inspira direct de la o piesă etnografică aflată în patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor.

Îndrumarea practică, concretă, va fi asigurată prin amabilitatea dr. Florina Buda, care știe „să împungă” frumos și cu acul medical și cu acul de cusut și brodat.

Joi, 10 noiembrie, de la ora 17.00, va avea loc prima întâlnire din această serie în Sala de Pedagogie muzeală din sediul MȚC. Taxă de participare este 20 lei/an, reprezentând înscrierea în Asociația „Prietenii Muzeului”, iar pentru membrii asociației, intrarea este gratuită. Inițiatoarea acestui proiect este muzeograful dr. Simona Bala.

Distribuie informația
Alte știri