Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie. Este cunoscut ca fiind ocrotitorul românilor. Cat de importanta e aceasta noapte

Sfântul Andrei, cel dintâi chemat la Domnul, a fost unul dintre cei 12 apostoli, fiind fratele lui Simon Petru. Originari dintr-o familie de pescari, din Betsaida, cei doi fraţi au fost ucenicii Sf. Ioan Botezătorul.

Potrivit celor relatate de diferiţi istorici şi martori ai acelor vremuri, Sfântul Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriile dintre Dunăre şi Marea Neagră, dar şi dincolo de Prut.

Noaptea dinainte de Sfântul Andrei este considerată una importantă în tradiţia populară. Este noaptea dintre anotimpuri, iar potrivit vechilor obiceiuri, se poate stabili cum va fi vremea din iarna care stă să înceapă, dar şi vremea de anul viitor. Pentru a ne feri de duhurile rele, în noaptea Sfântului Andrei usturoiul nu trebuie să lipsească din nicio casă. Din străbuni, oamenii păstrează tradiţia şi ung ferestrele şi porţile cu usturoi. În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis.

Distribuie informația
Alte știri