Sfântul Gheorghe 2024. Aproximativ un milion de români serbează onomastica

Mulți români își sărbătoresc onomastica în această zi, datorită importanței acestui sfânt în cultura și tradiția ortodoxă. Calendarul ortodox conține informații esențiale despre Sfânta Scriptură, sfinți și evenimente importante de comemorare, asociate cu fiecare zi a anului. Biserica a stabilit reguli speciale referitoare la post și sărbători, care corespund cu zilele săptămânii sau cu perioadele din an în raport cu sărbătorile principale.

Sfântul Gheorghe este sărbătorit în mod tradițional pe 23 aprilie, dar în unele situații, cum ar fi atunci când această dată cade în Săptămâna Mare, sărbătoarea poate fi mutată. În 2024, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, va fi cinstit într-o zi de marți. Deoarece această sărbătoare coincide cu Postul Paștelui, creștinii ortodocși vor avea permisiunea de a consuma ulei și vin în această zi.

Sfântul Gheorghe 2024 – cine sărbătorește ziua de nume

Numele Gheorghe, de origine greacă, derivă din cuvântul γεωργός, care înseamnă „țăran” sau „fermier”. În fiecare an, aproximativ un milion de români, în special bărbați, își sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie. Printre aceștia se regăsesc peste 720.000 de bărbați și 183.156 de femei. Există numeroase variante ale numelui Gheorghe, precum George, Georgică, Ghiță, Georgian, Gică, Gigel, Gigi, Geo, Georgel, Gheorghiță sau Ghiță pentru bărbați, și Georgiana, Georgeta, Geta, Gina, Getuța, Gherghina, Gica sau Georgi pentru femei.

Distribuie informația
Alte știri