Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor săraci, sărbătorit la 6 decembrie

Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, mai exact din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Încă din copilărie, Sfântul Nicolae a dovedit credinţă excepţională, iar în timpul tinereţii s-a făcut remarcat prin purtare aleasă, post, discernământ şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, acolo unde s-a remarcat prin inteligenţă, iar în bisericile în care intra reușea să-i uimească pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească.

La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.

Există obiceiul la sate ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou. În colindele româneşti, se vorbeşte despre florile dalbe, flori de măr. Asta pentru că bătrânii cunoşteau şi ei că acea joardă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa.

Tuturor celor care astăzi își serbează onomastică le urăm un sincer La mulți ani buni și sănătoși!

Distribuie informația
Alte știri