Sfinții Mihail și Gavriil, ocrotitorii jandarmilor, sărbătoriți în fiecare an pe 8 noiembrie

Pe 8 noiembrie 2022, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, consideraţi conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte și călăuze ale sufletelor, în drumul spre Rai. Ei sunt și patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

În credința ortodoxă, Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești, iar Arhanghelul Gavriil, cunoscut și ca Gabriel, este cunoscut drept cel care i-a spus Fecioarei Maria că va naște pe pruncul Iisus Hristos Mântuitorul și cel care le-a adus credincioșilor Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Potrivit tradiției, Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile raiului, se luptă cu diavolul și veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele acestora, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De asemenea, în tradiția populară se spune că Arhanghelii îi ajută pe oameni prin post și rugăciune să-și înlăture păcatele.

Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este prilej de aniversare pentru 1,3 milioane de români. Tuturor, La mulți ani buni!

Distribuie informația
Alte știri