Sfinţii Petru şi Pavel, patronii spirituali ai penitenciarelor, sărbătoriţi pe 29 iunie

Biserica Crestină prăznuiește în fiecare an, la 29 Iunie pe Sf. Apostoli Petru și Pavel. Cei doi mari corifei ai Apostolilor, care și-au închinat întreaga viață propovăduirii Evangheliei lui Hristos, sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit în aceeași zi, de 29 iunie a anului 67, în timpul prigoanei creștine declanșată de împăratul roman Nero.

Sfântul Apostol Petru, care mai înainte de apostolie se numea Simon, era de neam iudeu, din hotarele Galileei cea din Palestina, dintr-o cetate mică și neslăvită, care se numește Betsaida. El era fiul lui Iona, din seminția lui Simeon, și frate cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat.

Sfântul Apostol Pavel, care mai înainte de apostolie se numea Saul, era de neam iudeu din seminția lui Veniamin. El s-a născut în Tarsul Ciliciei, din părinți cinstiți, care mai înainte au petrecut în Roma, apoi s-au mutat în Tarsul Ciliciei cu cinstitul titlu de cetățeni romani, pentru care Pavel după aceea s-a numit și roman.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt consideraţi patronii spirituali ai penitenciarelor.

In tradiţia populară, Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă. În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti, se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer, unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului.

Aproximativ 450.000 de români îşi sărbătoresc,astăzi, onomastica. Tuturor, un sincer La multi ani!

Distribuie informația
Alte știri