Sfinţii Petru şi Pavel, patronii spirituali ai penitenciarelor, sărbătoriţi pe 29 iunie

Foto: crestinortodox.ro

Biserica Crestină prăznuiește în fiecare an, la 29 Iunie pe Sf. Apostoli Petru și Pavel, cei doi mari corifei ai Apostolilor, care și-au închinat întreaga viață propovăduirii Evangheliei lui Hristos.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi în aceeaşi zi deoarece amândoi s-au săvârşit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel tăindu-i-se capul. Moaştele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreuna. Tradiţia a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel.

Cercetările mai noi au stabilit cu o anume precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt consideraţi patronii spirituali ai penitenciarelor.

In tradiţia populară, Sânpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă. În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti, se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer, unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului.

Aproape 500 de mii de români îşi sărbătoresc,astăzi, onomastica. Tuturor, un sincer La multi ani!

Distribuie informația
Alte știri