Silviu Dehelean: Contravenţiile rutiere constatate şi pe baza înregistrărilor camerelor de bord. Comunicat

Susțin și am semnat proiectul inițiat de colegul meu, deputat USR de Vaslui, Mihai Botez, proiect care va permite Poliției Rutiere să sancționeze încălcarea normelor rutiere și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic. Inițiativa propune, totodată, modificarea Codului penal astfel încât să fie descurajată falsificarea unei înregistrări prin contrafacere, alterare sau omisiunea unor date sau împrejurări.

Proiectul modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul redefinirii „mijlocului video” ca fiind „dispozitiv folosit de participantul la trafic sau de autoritățile administrației publice locale, chiar dacă nu este certificat, omologat și verificat metrologic, care produce o înregistrare video prin intermediul căreia se atestă desfășurarea unui eveniment, și cu ajutorul căreia se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.

De asemenea, inițiativa introduce un nou alineat la art. 109, potrivit căruia „Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat ı̂n săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta ı̂n procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității ı̂nregistrării video furnizate de către acesta”.

Nu prea avem autostrăzi iar colegul meu Catalin Drula nu mai e Ministrul Transporturilor, astfel că și speranțele de a avea unele în viitorul apropiat sunt scăzute. Pe langă că sunt puține, nici cele pe care le avem nu sunt în cea mai bună stare. Astfel, nu e de mirare că România a rămas statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele, un adevărat carnagiu care se desfășoară zi de zi pe șoselele noastre: 85 de decese la milionul de locuitori, față de media europeană de 42 de decese la un milion de locuitori.

Starea drumurilor, aglomerația din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulație de către șoferi sau pietoni, reprezintă celelalte cauze ale producerii accidentelor grave.

Nu puține sunt cazurile în care încălcarea cu intenție sau din culpă a regulilor de circulație a dus la producerea unor accidente grave, iar determinarea persoanei vinovate a fost dificil de realizat în lipsa constatării directe a polițistului rutier sau a prezenței unor martori la locul și în momentul producerii incidentului din trafic. Multe încălcări ale regulilor de circulație sunt surprinse de camerele de bord ale altor autoturisme, dar înregistrările nu pot fi folosite de polițiștii rutieri ca bază pentru constatarea contravențiilor și aplicarea de sancțiuni. E timpul ca acest lucru să se schimbe și sper că acest lucru să fie înțeles și de colegii mei parlamentari.

Distribuie informația
Alte știri