Silviu Dehelean: Pedeapsa pentru corupție pe perioada stării de urgență se majorează (Proiect USR)

Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor, a depus astăzi un proiect de lege care asprește pedepsele pentru faptele de corupție comise pe perioada unei stării de urgență, stare care este în vigoare ca urmare a epidemiei de COVID-19. 

Proiectul prevede majorarea pedepsei cu o pătrime pentru următoarele fapte: luare de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență, delapidarea, abuzul în serviciu, neglijență în serviciu, uzurparea funcției, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, deturnarea de fonduri și pentru infracțiunile săvârșite cu intenție prevăzute de legea 78/2000. 

Silviu Dehelean consideră că în situații excepționale se impun măsuri excepționale, nu doar pentru cetățeni, ci și pentru funcționari statului care profită de flexibilitatea regulilor și fură din banii puțini ai statului, destinați măsurilor de oprire a răspândirii virusului și tratării celor infectați. Deputatul USR Silviu Dehelean completează astfel legea pentru adoptarea ordonanței de urgență privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență și consideră că situația de criză reprezintă o circumstanță agravantă pentru actele de corupție. 

„Climatul de incertitudine și dezordinea specific acestor perioade fac ca vigilența cetățenilor să scadă și să crească riscul ca unii actori cu funcții de putere în stat să folosească, în interes propriu, acest context excepțional. Garanțiile împotriva abuzurilor trebuie întărite, pentru a nu se ajunge în situația ca unele persoane care săvârșesc fapte penale de corupției sau de serviciu să beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale deși faptele lor au fost facilitate tocmai din cauza evenimentelor cu potențial dramatic care au impus declararea stării de asediu sau a stării de urgență”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean

Deputatul USR Silviu Dehelean cere adoptarea de urgență a acestui proiect de lege în comisiile de specialitate și în plenul celor două camere ale Parlamentului.

Distribuie informația
Alte știri