Silviu Dehelean: Viktor Orbán, nu ești bine venit în România

Foto: facebook/Silviu Dehelean

Un nou delir al Premierului Ungariei, Viktor Orbán, prezent la Băile Tușnad. Discursul preluat din manualul de propagandă al Rusiei despre Ucraina, atacuri la Uniunea Europeană și mesaje naționaliste chiar rasiale, naziste, menite să incite și să țină captivă minoritatea etnic maghiară din România.

Acum, mai mult ca oricând, aș vrea să văd o reacție mai dură din partea statului român. Teritoriul României nu ar trebui folosit de un lider extremist pentru a-și lansa atacurile împotriva democrației și solidarității Occidentale în fața criminalului Putin.

Știu că este un subiect sensibil, tocmai de asta nu ar trebui lăsat doar în mâinile naționaliștilor, fie că sunt ei români sau maghiari.

Viktor Orbán a spus că „războiul din Ucraina” nu este al nostru. Tot el a spus că „războiul a fost pornit pentru că Occidentul a refuzat să accepte garanțiile de securitate ale Rusiei”. Fals. E propaganda rusă repetată. Să fie clar: Rusia este un stat terorist care astăzi ucide copii, mame, bătrâni, soți nevinovați. Distruge biserici, școli, spitale și teatre. Totul din dorința unui criminal, Vladimir Putin, de a rămâne în istorie drept cel care vrea o nouă Rusie imperială.

Viktor Orbán a spus că „Ucraina nu va câștiga niciodată războiul” și a cerut țării să se predea în mâinile lui Putin. Tot el a cerut Uniunii Europene să nu fie de partea Ucrainei.

Și a continuat cu teoriile despre „puritatea rasială”, fake news-urile demente cu George Soros care completează împotriva Ungariei și supremația cetățenilor maghiari în fața oricărei alte națiuni din Uniunea Europeană.

Un discurs mistic delirant care a arătat, mai mult ca oricând, că Ungaria nu își mai are locul în familia Occidentală, în Uniunea Europeană, ci în afara ei, de partea Rusiei. Un discurs delirant care ar fi trebuit sancționat de România. Cât va mai dura până ce Orban va declanșa un conflict interetnic? Sunt monitorizați toți banii pompați de Ungaria în regiunile cu populație maghiară din România? Ce face SRI pentru asta?

Viktor Orbán, nu ești bine venit în România. Un astfel de discurs ar fi trebuit ținut doar din Rusia.

Silviu Dehelean, deputat USR Bihor

Alte știri