Simpozion dedicat lui Iosif Vulcan, renumitul om de cultură

Ieri seara, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” a găzduit un simpozion cu ocazia împlinirii a 182 de ani de la nașterea renumitului om de cultură, cunoscut de către românii de pretutindeni.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Prof. univ. dr. Blaga Mihoc, conf. univ. Dr. Florin Ardelean și dr. Ioan F. Pop sunt specialiștii care au coordonat discuția, prezentând inclusiv fapte mai puțin cunoscute despre activitatea și personalitatea scriitorului.

În deschidere a vorbit dr. Ioan F. Pop, enumerând patru mari fapte culturale, literale și spirituale pe care le-a făcut Iosif Vulcan, evidențiind, totodată, și dragostea sa față de limba noastră. ,,Obsesia lui a fost limba română (…) Chiar și literatura, tot ce a făcut el, jurnalismul lui era subsumat acestei obsesii a limbii române”, a declarat Ioan F. Pop.

Printre altele, prof. univ. dr. Blaga Mihoc a povestit publicului despre călătoriile  cărturarului bihorean.

„Iosif Vulcan a călătorit mult prin țară și lasă niște însemnări foarte savuroase, pitorești despre locurile pe care le-a vizitat. Multă vreme au fost neapreciate la valoarea lor, aceste note de călătorii, dar dacă cei care zăbovesc asupra lor le citesc cu atenție, vor rămâne cu o impresie profundă, dată de farmecul limbajului, de vioiciunea consemnatorului, de știință alegerii referințelor și, nu în ultimul rând, de umorul acestuia”, a adăugat prof. univ. dr. Blaga Mihoc.

De asemenea, Iosif Vulcan a fost prezentat ca fiind foarte generos și modest, deoarece îi publica pe cei care scriau mai bine decât el,  contribuind semnificativ la debutul lui Eminescu. Ceea ce nu multă lume știe despre Iosif Vulcan este faptul că, în tinerețe, a fost la un pas de un duel împotriva unui fiu de preot ortodox din Sârbi, Mihail Bejan, coleg de facultate.

,,Știți vorba aia… că sub luciul apei unui lac, se ascund multe turbioane în adâncuri…. Iată că tinerețea lui Iosif Vulcan n-a fost atât de senină cum am fi îndemnați să credem, acest incident mai puțin cunoscut, mai puțin frecventat, mai puțin pomenit, a existat și indica un personaj pasional”, susține conf. univ. dr. Florin Ardelean.

Larisa Bărcui, Jurnalism, Anul II

Distribuie informația
Alte știri