Simpozion „Primăvara Reînvierii noastre – 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea”

Viceprimarul Antonia Nica a participat azi, 17 aprilie, în Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, la simpozionul intitulat „Primăvara Reînvierii noastre – 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea”, organizat de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bihor.

În deschiderea simpozionului, viceprimarul Antonia Nica s-a adresat celor prezenți:

„Oradea – orașul care de 105 ani și-a asumat să-și scrie povestea, aflat fiind sub administrație românească. Bihorul – județul care parcă simbolic este spațiul reunirii energiilor și a vâltorilor celor trei Crișuri, ce străbat spațiul și vremurile. Se împlinesc 105 ani de sinuoase trasee istorice, de creșteri și prăbușiri, de temeri dar și de speranțe, care reunite azi, la ceas aniversar, cu toată modestia, ne proiectează întemeiat și concret, ca un oraș luat de mulți drept un etalon al performanței administrative. Oradea este un oraș al asumării și al implicării totale, atât din partea locuitorilor, cât și din partea guvernanților locali. De asemenea, de câțiva ani, județul Bihor a început să marcheze onorant și din ce în ce mai evident, în performanța regională și națională.”

În cadrul simpozionului au luat cuvântul col. (r) ing. Dan N. Poinar, care a prezentat contextul intern și internațional al perioadei 1918-1919; dr. Costin Scurtu – coordonatorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, care a vorbit despre „Destinul dobrogean în povestea eroică a României Mari” ; col. (r) dr. Dan Prisăcaru de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Iași cu tema „Savantul geograf Emmanuel de Martonne și granița de vest a României Întregite” și  prof. univ. dr. Viorel Faur cu tema „Reflectarea evenimentelor de la 20 aprilie 1919 în opera vicarului episcopal Roman Ciorogariu”. Mai apoi, dr. Simona Mihuțiu a recitat textul cântecului generalului Traian Moșoiu.

Evenimentul s-a încheiat cu un frumos recital susținut de corul General Traian Moșoiu.

Distribuie informația
Alte știri