Simpozionul „Românii ardeleni în Primul Război Mondial” cu istorici din toată ţara la

La finele săptămânii trecute, Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, a fost gazda a zeci de specialişti de la muzeele şi bibliotecile din ţară, de la serviciile Arhivelor Naţionale, Arhivelor Militare Române, respectiv cercetători şi istorici din mai multe judeţe, reuniţi în oraşul de pe Criş, în cadrul simpozionului de comunicări ştiinţifice cu titlul „Românii ardeleni în Primul Război Mondial”.

Proiectul coordonat de către Asociaţia Cei 40 de Mucenici este finanţat de către de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Departamentul Identitate Naţională şi face parte din în seria de manifestări închinate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Parteneri în proiect sunt Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, Asociaţia Culturală „Arhivele Transilvane” şi Asociaţia Culturală „Urmaşii Marii Uniri”. Echipa de coordonare i-a avut în frunte pe dr. Augustin Ţărău, Dumitru Noane, dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeografi la Muzeul Oraşului Oradea, şi Cristian Negru, bibliotecar la aceeaşi instituţie. În deschiderea evenimentului de joi, 1 noiembrie, au luat cuvântul dr. Ionuţ Ciorba, directorul adj. al Muzeului Oraşului Oradea, respectiv eurodeputatul Emilian Pavel, preşedintele Asociaţiei Urmaşii Marii Uniri. Acesta din urmă a amintit de cele două proiecte deja în derulare „Portrete ale Unirii”, respectiv siteul www.urmasiimariiuniri.ro, care se bucură de un real succes în rândul elevilor, şi nu numai.

În cadrul simpozionului au avut loc, în primele zile, mai multe lansări de carte, scrise de istoricii orădeni Viorel Faur, Antonior Faur, Augustin Ţărău, Mihai Georghiţă şi Radu Milian. Pe data de 2 noiembrie, specialişti de la muzeele şi bibliotecile judeţene din Arad, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, de la serviciile Arhivelor Naţionale din aceleaşi judeţe, Arhivele Militare Române din Piteşti, Muzeul Militar Naţional Bucureşti şi Constanţa, Universitatea din Oradea, Universitatea din Râmnicu Vâlcea, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Asociaţia Naţională a „Cavalerilor de Clio”, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, Asociaţia Naţională „Avram Iancu”, Asociaţia Culturală ASTRA, Asociaţia Culturală ART-EMIS, Asociaţia Culturală „Tempora”, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Liga Culturală a Românilor de Pretutindeni, Inspectoratul de Jandarmi Oradea, împărţiţi pe secţiuni, şi-au susţinut comunicările având ca tematică anul 1918. Toate aceste cercetări vor fi adunate într-un volum care va fi publicat până la finalul acestei luni, fiind unul dintre obiectivele finanţate prin programul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Departamentul Identitate Naţională.

Sâmbătă, 3 noiembrie, istoricii din ţară, prezenţi la simpozion, s-au deplasat într-o excursie tematică „Pe urmele martirilor bihoreni”. Astfel, a fost depusă o coroană şi s-a ţinut un moment de reculegere la troiţa de la Lunca ridicată în vecinătatea locului unde au fost executaţi Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş. O altă coroană a fost depusă la monumentul din Beiuş închinat celor doi martiri ai neamului, aici luând cuvântul sculptorul monumentului Corneliu Durgheu. Gazdele din Beiuş au pregăti şi un moment artistic susţinut de către elevii din Ansamblul Muguri şi Mlădiţe de Tezaur din Beiuş. Invitaţii au vizitat impresionanta colecţie a Muzeului Municipal de Istorie şi Etnografie din Beiuş, bustul lui Avram Iancu, dar şi Monumentul Soldaţilor Români din Beiuş. Reveniţi la Oradea, participanţii la simpozion au depus cea de a treia coroană Casa Memorială Aurel Lazăr din Oradea.

Distribuie informația
Alte știri