Falimentul fabricii de zahăr Oradea este „provocat cu bună ştiinţă” de către patronii din Germania, în condiţiile în care cultivatorilor de sfeclă li s-a refuzat oferta de a o cumpăra, fiind preferată varianta închiderii, au declarat joi, la Bucureşti, liderii sindicatelor din industria alimentară.
Cultivatorii de sfeclă s-au oferit să cumpere fabrica, fiind interesaţi de continuarea producţiei, dar patronii de la Pfeifer & Langen i-au refuzat, ceea ce ne determină să credem că acest faliment este provocat cu bună ştiinţă”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), într-o conferinţă de presă.
La rândul său, liderul sindicatului din fabrica „Zahărul” Oradea, Horia Ursu, a declarat că în unitate lucrează 200 de angajaţi care ar urma să fie disponibilizaţi în mai multe tranşe, prima fiind programată pentru zilele de 5 şi 6 martie.
Preşedintele FSIA a mai arătat că „firma-mamă a împrumutat fabrica de zahăr de la Oradea cu 200 de milioane de euro la dobânzi mult mai mari decât pe piaţa bancară”, lucru care a adâncit şi mai mult dificultăţile financiare ale unităţii. „Ei şi-au luat banii înapoi şi fabrica a rămas în pierdere”, a spus Dragoş Frumosu.