Singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea se afla in Maramureş. Merită văzut

La numai trei kilometri de Baia Sprie, din județul Maramureș, unde puțurile care se deschid în inima stâncilor lasă să se vadă o apă de un turcoaz aproape magic se află, Lacul Albastru, un monument al naturii ce trebuie introdus în circuitul turistic al țării noastre, spun cei de la antenasatelor.ro.

Situat la poalele Munţilor Gutâi, în apropierea vârfului Mogoşa (565 metri altitudine), lacul este unicat în lume datorită felului în care s-a format(prin prăbuşirea unor galerii de mină situate pe vechiul filon Domnişoara) și datorită unei proprietăți pe care acesta o are și anume că-și schimbă culoarea în funcție de anotimp (poziția soarelui, temperatura apei).

Cu o suprafaţă totală de 0,5 hectare şi un contur aproape circular, este situat pe versantul Dealul Minei, partea de sud-vest. Lacul are o adâncime de 4 metri, distanţa de la un mal la altul este de 50 metri, iar in jurul lui există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

Apa lacului are o concentraţie destul de puternică de sulf, de 7,8 grame la litru, iar ph-ul apei este de 4. Cu toate că în lac nu trăieşte nicio vietate din cauza compoziţiei de sulf şi cupru, apa nu este periculoasă pentru cei care înoată în el.

Oamenii locului spun poveşti minunate despre lac, cum că el ar comunica cu Marea Neagră prin vechile galerii subterane prăbuşite, care sunt foarte adânci.

Pentru a ajunge în aria protejată, se pleacă din centrul oraşului Baia Sprie, apoi se urcă, prin spatele bisericii catolice, pe strada care ne conduce în direcţia nordică până la liziera pădurii. De aici poteca urcă în serpentine până la lac. Traseul se parcurge în 45 – 60 de minute.

 

 

Distribuie informația
Alte știri