Șoferii prinși băuți sau drogați la volan pot rămâne 10 ani fără permis / Legea adoptată de Parlament mai trebuie promulgată doar de președinte

Parlamentul a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan pot rămâne chiar şi 10 ani fără permis auto.

Este vorba despre șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l. Judecătorul poate să le suspende dreptul de a conduce un vehicul pe o perioadă de până la 10 ani, față de cinci ani, cât era termenul până acum.

În plus, legea abrogă posibilitatea ca aceştia să scape cu o amendă penală. Instanțele vor avea numai opțiunea de a le acorda o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, a cărei executare nu poate fi amânată, scrie Biziday.

Dacă șoferul face transport de persoane sau de substanțe periculoase, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. La fel și instructorii auto, prinşi băuți sau drogați în timpul cursurilor, dar și candidații care merg astfel să susțină examenul auto.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sub limita de 0,8 g/l rămâne contravenție și se pedepsește, la fel ca până acum, cu amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Legea merge la promulgare, după ce niciun deputat nu a votat împotrivă, dar au fost patru abțineri.

Distribuie informația
Alte știri