Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea dispune de cel mai modern centru de radiologie intervențională din ţară. Foto

Noul centru de radiologie intervențională de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea este funcțional și își va începe în curând activitatea. Mai exact după obținerea autorizației de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, unde a fost trimisă deja documentația. Acesta dispune de un Angio CT Infinix-i 4D, de ultimă generație. Un al doilea astfel de aparat va fi achiziționat in următoarea perioadă.

„Cu ajutorul acestui sistem CT de ultimă generație se vor face investigații imagistice și în același timp intervenții și se vor putea trata boli vasculare periferice, oncologice, dar și care țin de neurochirurgia intervențională, precum accidentul ischemic/hemoragic sau malformațiile venoase”, a declarat managerul Gheorghe Carp.

Centrul de radiologie intervențională va fi coordonat de doctorul Dan Mihoc, medic specialist radiolog, cu specialitatea în radiologie intervențională, care lucrează de 8 ani la Spitalul Universitar din Strasbourg. E secondat de dr. Călin Morgovan și dr. Sebastian Boancă, ambii specializați la Spitalul din Clermont-Ferrand.

„La Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea ne vom axa pe AVC ischemic și hemoragii, patologii în care e nevoie de un răspuns foarte prompt. Față de tromboliza intravenoasă, care se aplică în momentul actual, și care trebuie aplicată într-un interval de 4-5 ore de la debutul accidentului, procedura folosită prin acest aparat, care poate fi complementară trombolizei, ne va  permite să avem o fereastră de 6-8 ore, în care creierul poate fi salvat. Prin această tehnică recuperarea poate fi rapidă și fabuloasă. La AVC-ul hemoragic, scopul în faza acută este să securizăm acea arteră. Dacă metoda chirurgicală presupune deschiderea cutiei craniene, noi, cu ajutorul angio CT-ului, printr-o puncție femurală urcăm cu niște catetere, iar în momentul în care se ajunge în sacul anevrismal, acesta se căptușește cu niște spire de platină, creând un dop care protejează vasul de sânge”, spune dr. Dan Mihoc. 

Distribuie informația
Alte știri