Spitalul Județean se va unifica cu Spitalul Municipal, rezultând o nouă unitate sanitară mult mai eficientă în Oradea. Comunicat

Consiliul Local a acordat azi, 29 iunie, avizul de principiu pentru unificarea celor două unități sanitare publice de interes local, respectiv Spitalul Județean și Spitalul Municipal ”Dr. Gavril Curteanu” în vederea înființări unei noi unități sanitare publice de interes local.

”Centralizarea sistemului de sănătate reprezintă principala componentă a unui sistem performant de sănătate, iar Municipiul Oradea are de mai mulți ani ca obiectiv refacerea sitemul sanitar local. Procesul de modernizarea a început cu unificarea celor patru spitale: Spitalul Municipal, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie , fapt ce a dus la o mai bună gestionare a sistemului sanitar și la creșterea calității actului medical”, a precizat primarul Florin Birta în cadrul conferinței de presă de azi.

Din analiza economică comparativă a celor două unități spitalicești rezultă că prin unificarea Spitalului Județean cu Spitalul Municipal ”Dr. Gavril Curteanu”  va crește calitatea activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor.

Astfel, vor scădea costurile de achiziții publice, costurile cu forța de muncă, se vor reduce cheltuielile cu utilitățile, iar stocurile de medicamente vor fi gestioante în comun, fapt ce va duce de asemenea la scăderea cheltuielilor.

În acest moment ambele unități spitalicești sunt spitale de categoria a II și au un anumit grad de finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv  de 1600 lei/pacient în cazul Spitalului Județean și de 1550 lei/pacient în cazul Spitalului Municipal. După fuziunea celor două spitale, noua unitate va deveni spital de categoria I, prin urmare gradul de finanțare va crește la cca 1800 lei/pacient, în total 2 milioane de euro într-un an.

În scurt timp va începe construcția Spitalului de Boli Infecțioase de pe str. Vlădeasa și a Laboratorului Integrat de la Spitalul Județean, urmând ca și aceste noi unități sanitare să fie integrate în noua unitatea sanitară rezultată din unificarea celor două spitale mari.

”Pentru fuziunea celor două spitale avem nevoie de acordul Ministerului Sănătății. În acest sens, am avut deja o discuție cu ministrul Ioana Mihăilă, care și-a declarat acordul față de această unificarea și care ne va sprijini în a obține toate avizele necesare. Așadar, estimăm, că dacă totul va merge bine, de la 1 septembrie, noua unitate să-și înceapă activitatea”, a spus primarul Florin Birta.

Distribuie informația
Alte știri