Sportul a unit toate abilitățile la Jocurile Naționale Special Olympics de la Oradea

350 de persoane cu dizabilități intelectuale din România și Republica Moldova au concurat la Jocurile Naționale Special Olympics Oradea 2024, la patru discipline sportive: atletism, baschet unificat 3×3, bocce și înot. Jocurile Naționale Special Olympics sunt cel mai mare eveniment sportiv incluziv organizat pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Cea de-a 17-a ediție a evenimentului a reunit la Oradea sportivi și reprezentanți ai peste 75 de organizații, școli de masă și speciale, din 31 de județe ale țării, dar și din Republica Moldova.

Între 17 și 19 mai, pe parcursul a trei zile intense, activitățile organizate de Special Olympics România au demonstrat că „Sportul UNEȘTE toate abilitățile“. Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice în lumea Special Olympics, a traversat Oradea către locul de desfășurare a Ceremoniei de Deschidere (Sala Sporturilor Antonio Alexe), fiind purtată de sportivi speciali alături de reprezentanți ai jandarmeriei și ai autorităților locale. Peste 1000 de spectatori au asistat la momentul festiv al defilării delegațiilor din diferite județe și din Republica Moldova, precum și la spectacolul incluziunii în acțiune. Înainte de competiții, evaluările stării de sănătate a sportivilor au fost asigurate cu profesionalism și răbdare de medici și specialiști care înțeleg importanța prevenției pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și pentru familiile lor. Competițiile sportive și ceremoniile de premiere au celebrat puterea transformatoare a sportului, determinarea și curajul sportivilor speciali.

„Mă bucur că noi, sportivii cu dizabilități intelectuale, avem ocazia să ne demonstrăm abilitățile la un eveniment atât de mare. Mă bucur să avem alături atât de mulți prieteni și voluntari care ne susțin. Vă invit să continuați să ne implicați în mod activ în comunitate, să aveți încredere în calitățile și în talentele noastre”, a declarat Ioana-Elena Ciobanu, sportiv special, mesager Global Special Olympics, Asociația ADOR Oradea.

David Nastasia-Constantin, Sportiv Lider Special Olympics România a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă această impresionantă organizare, pentru ca tinerii să poată demonstra abilitățile și talentul pe terenul de sport, și să isi faca loc într-o societate din ce în ce mai incluzivă.

„Evenimentul Jocurile Naționale Special Olympics este un cadou pe care Special Olympics îl face persoanelor cu dizabilități intelectuale din România de 20 de ani. Acum a fost rândul nostru, Oradea și județul Bihor, să ne bucurăm. Au fost trei zile în care 350 de copii și tineri cu dizabilități din toată țara, dintre care 100 au fost din Oradea și din județul Bihor, s-au bucurat de competiții și au primit medalii. Special Olympics România este formată din oameni care nu au copii cu dizabilități, dar fac mari eforturi umane, materiale și logistice pentru ca persoanele cu dizabilități să practice sporturi, să fie integrate în școli, în comunități și chir în muncă. Mulțumim Special Olympics România pentru acest eveniment, a concluzionat Lucia Ciobanu, Președinte, Asociația ADOR Oradea.

Distribuie informația
Alte știri