Guvernul Ungariei declară stare de urgență din cauza războiului din Ucraina

 Guvernul îşi exercită dreptul prevăzut de legea fundamentală şi declară starea de urgenţă cauzată de război începând de la miezul nopţii – a anunţat prim-ministrul Viktor Orbán într-o înregistrare video publicată marţi pe o reţea de socializare, relatează MTI.

“Guvernul învestit astăzi şi-a început activitatea imediat. Nu am pierdut niciun minut, deoarece în ţara vecină este război. Un război al cărui sfârşit nimeni nu-l poate vedea” – a declarat premierul.

Viktor Orbán a subliniat: acest război reprezintă o ameninţare constantă pentru Ungaria, pune în pericol securitatea fizică a populaţiei, periclitează aprovizionarea cu energie şi siguranţa materială a economiei şi a familiilor.

“Ne dăm seama că războiul şi sancţiunile impuse de Bruxelles au dus la o uriaşă bulversare a economiei şi la creşteri drastice ale preţurilor. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara războiului şi să protejeze siguranţa materială a familiilor” – a declarat premierul.

În opinia lui Viktor Orbán, acest obiectiv necesită spaţiu de manevră şi capacitatea de a acţiona imediat, de aceea guvernul îşi exercită dreptul prevăzut de legea fundamentală şi declară starea de urgenţă cauzată de război începând de la miezul nopţii. Această măsură – ca şi în cazul stării de urgenţă declarate în timpul apărării împotriva epidemiei – va permite guvernului să reacţioneze imediat şi să protejeze Ungaria şi familiile maghiare prin toate mijloacele posibile.

Mâine vă voi informa despre primele noastre decizii – a spus premierul în încheierea înregistrării.

Distribuie informația
Alte știri