Start la START. Vezi câți bani sunt alocați pentru acest an

Pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM (www.aippimm.ro) au aparut anunturile referitoare la data de lansare a Programului pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare (START) si a Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri (SRL-D), cat si listele aplicantilor (clasati in ordinea punctajului obtinut si prin aplicarea criteriilor de departajare) pentru programele MICROINDUSTRIALIZARE si cel pentru MEDIUL RURAL.

Astfel, incepand cu data de 16 august 2016 ora 10.00 vor fi active pe site-ul www.aippimm.ro aplicatiile de inscriere in cadrul celor doua programe. Aplicatiile vor fi active timp de 15 zile, pana in data de 30 august 2016, ora 20:00. Documentatia programelor se poate consulta si descarca la adresa: http://www.aippimm.ro/categorie/programe/programe-nationale-2016/ alegand
programul dorit.

Pot beneficia de prevederile Programului START societatile (microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii) care indeplinesc cumulativ, la data completarii planului de afaceri online (anexa 1 din Procedura) urmatoarele criterii de eligibilitate: sunt organizate in baza Legii 31/1990 (societatile de tip SRL-D nu sunt eligibile !), au capital social integral privat si au cel mult 2 ani de la inregistrare la Registrul Comertului la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de afaceri, iar codul CAEN pentru care solicita finantare este eligibil in cadrul Programului si autorizat a fi desfasurat la momentul decontului.

Prin Programul SRL-D se acorda facilitati pentru microintreprinderile nou-infiintate, conduse de intreprinzatorii debutanti in afaceri, care desfasoara pentru prima data activitate economica, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata debutanta (SRL-D).

Prin Programul START, beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 90%, dar nu mai mult de 120.000 lei pentru fiecare beneficiar, iar prin programul SRL-D beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 50%, dar nu mai mult de 45.245 lei pentru fiecare beneficiar. Minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului (in cazul programului START), respectiv minim 50% (in cazul programului SRL-D) reprezinta contributie proprie si va fi asigurata din fonduri proprii sau credit bancar.

In cazul ambelor programe se vor incheia conventii de colaborare intre Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si organizatii ori institutii de drept privat (institutii de credit) in baza careia se va trece la derularea programelor. Institutia de credit selectionata va avea calitatea de agentie de implementare a ajutoarelor acordate pentru a caror derulare incheie conventie de colaborare cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Noutatea pentru acest an este perioada pe care antreprenorii o au la dispozitie pentru a face investitia, adica 60 de zile, fata de 30 de zile cat era reglementat anul trecut. Totodata, implementand cu institutie de credit, platile se pot face si in prima parte a anului 2017 (nu mai tarziu de 31 Martie 2017) pentru angajamentele semnate in anul 2016. Perioada
este semnificativ mai mare decat in alti ani si prevede chiar si posibilitatea unei prelungiri in situatii deosebite.

Intr-o anexa din documentatia programului START este prezentata lista codurilor CAEN eligibile, cu incadrarea lor in cele 4 categorii de punctaj corespunzatoare tipurilor de activitati pentru care se solicita finantare (▪ Productie, programare IT; ▪ Cercetare-dezvoltare, invatamant, sanatate; ▪ Turism si facilitati de cazare, activitati profesionale si de servicii; ▪ Constructii, Comert).

In vederea inscrierii in cadrul Programului, operatorul economic va completa si transmite on-line planul de afaceri incepand cu ora 10.00 a primei zile de inscriere (marti, 16 august 2016), pana la ora 20.00 a ultimei zile de inscriere: marti, 30 august 2016 (timp de 15 zile calendaristice) pentru ambele programe. Admiterea in Program se va face in ordinea punctajului obtinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line. La punctaje egale se aplica criteriile de departajare prevazute in procedurile programelor.

Bugetele alocate programelor pentru anul bugetar 2016 este de 17.000.000 lei pentru programul START, respectiv 22.700.000 lei pentru programul SRL-D. Prin implementarea Programelor, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de minim 141 de beneficiari prin programul START, respectiv minim 501 beneficiari prin programul SRL-D. Schemele sunt valabile pana la 31 decembrie 2016. Platile in cadrul schemelor de minimis vor fi efectuate (catre institutie de credit) pana la 31 decembrie 2016, acestea avand posibilitatea de a efectua platile catre
beneficiari pana cel tarziu la 31 martie 2017.

Distribuie informația
Alte știri