Atenție orădeni! Demarează campania de verificare a modului de colectare selectivă a deșeurilor în zonele de case

Primăria Oradea aduce la cunoștința  orădenilor că, începând de luni, 25 octombrie, va demara cu caracter permanent o amplă campanie de  verificare  a modului în care se face colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice) din zonele rezidenţiale de pe raza municipiului Oradea.

„Prin această campanie atragem atenția încă o dată locuitorilor că au obligația  legală  de  precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară. Asta pentru că, doar fracţia reziduală, adică cea care nu se poate recicla, se depune la haldă și doar pentru aceasta plătim penalităţi. Astfel, colectarea selectivă trebuie să se facă foarte atent în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului de salubritate. Penalitățile care ne sunt impuse pentru nerespectarea acestor cerințe se plătesc acum din banii tuturor orădenilor. Cetățenii trebuie să înțeleagă că cu cât vom recicla mai mult, cu atât vom reuși să depunem mai puține deșeuri la haldă ca municipiu și, în consecință, vom plăti mai puțin”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.

Patrulele mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, S.C. RER VEST S.A și S.C. ECO BIHOR S.A, cu sprijinul Poliției Locale a Municipiului Oradea, vor verifica conformitatea conținutului recipienților și a sacilor pentru colectarea deșeurilor, corelat cu graficul de colectare şi transport al celor două fracții (reciclabile şi biodegradabile).

Dacă la momentul verificării se constată că deșeurile biodegradabile/reciclabile nu au fost selectate în mod corespunzător, se va aplica pe recipient un autocolant cu mențiunea „DEŞEU NECONFORM”. Conținutul recipientului va fi  încadrat automat ca DEȘEU REZIDUALrecipientul nefiind  golit de către operatorul serviciului public de salubrizare şi va fi lăsat pe amplasament. Acesta va fi colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.

Neconformitățile constatate vor fi transmise Politiei Locale, în vederea  aplicării într-o primă etapă a unui avertisment, urmând ca la următorul control efectuat să fie aplicată sancțiunea contravențională.  

Ghidul  de colectare  distribuit de S.C. RER VEST S.A.  poate fi  consultat şi în format electronic accesând link-ul  https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/ .

Distribuie informația
Alte știri