Start pentru reabilitarea clădirii în care funcționează Filarmonica de Stat Oradea

Clădirea în care funcționează Filarmonica de Stat Oradea a intrat în prima etapă de reabilitare. Va dura 9 luni. Lucrările sunt estimate la circa 2 milioane de lei. Cu acești bani se va reabilita fațada, se va schimba acoperișul și se va repara tâmplăria.

Imobilul din str Moscovei nr 5 din Oradea are un regim special făcând obiectul unei cereri de retrocedare. Din acest motiv, reabilitarea lui a prezentat o provocare. Specialiștii Consiliului Județean au găsit o soluție juridică în baza căreia am putut să scoatem la licitație lucrările”, a declarat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor. 

Din 2002, clădirea în care funcționează Filarmonica de Stat și Școala de Arte „Francisc Hubic” face obiectul unei cereri înregistrată de Episcopia Romano-Catolică la Comisia Specială de Retrocedare.

În iulie 2019, președintele Pásztor Sándor a fost mandatat de consilierii județeni să încheie un acord cu reprezentanții bisericii, care să permită demararea lucrărilor de reabilitare a clădirii. Conform documentului, în cazul în care Epsicopia va redeveni proprietar al imobilului, va fi obligată să achite contravaloarea tuturor cheltuielilor realizate de Consiliul Județean cu reabilitarea, din care se va scădea preţul de uzură.

Acordul precizează că în acest caz, CJ Bihor se obligă să încheie un contract de locaţiune de minimum 10 ani, costurile investiţiei urmând a fi compensate cu chiria. Cuantumul chiriei nu va putea depăşi maximum 6% din valoarea construcţiei şi maximum 4% din valoarea terenului. Dacă imobilul va rămâne în proprietatea Judeţului Bihor, Episcopia Romano-Catolică nu va avea obligaţii financiare.

Alte știri