Statuia ecvestră a Sf. Ladislau va fi amplasată în curtea vestică a Cetății Oradea

În urma unui parteneriat între Primăria Oradea și Episcopia Romano-Catolică,  statuia ecvestră a Sf. Ladislau va fi amplasată în Cetatea Oradea, locul în care cu secole în urmă au mai existat două asemenea statui cu reprezentarea Sfântului Ladislau.

„Consider că astfel îi facem o dreptate istorică regelui întemeietor al Cetății Oradea și, cu această ocazie, felicit atât Episcopia Romano-Catolică, cât și pe domnul episcop pentru inițiativă. Prin reamplasarea statuii, facem un gest ce ține de normalitate și subliniem astfel valența multietnică și multiculturală a Oradiei. Celor care vor căuta interpretări răuvoitoare, le putem răspunde că moștenirea lăsată de Sfântul Ladislau este în primul rând curajul mărturisirii creștine, care este o valoare universală și parte a identității noastre europene. Una dintre caracteristicile orașului nostru este că aici, spre deosebire de multe orașe europene cu tradiție, sunt prezente patru episcopii: Episcopia Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică și Reformată. Până la urmă, proiectul nostru este parte a afirmării acestei diversități care ne face unici și atractivi”, a precizat primarul Florin Birta.

Cetatea Oradea este un obiectiv important al orașului, reabilitat pe fonduri europene. Până acum s-au efectuat lucrări prin intermediul a patru contracte de finanțare, din care trei prin POR (Programul Operațional Regional) și unul prin program HU-RO. Pentru perioada următoare sunt în pregătire noi proiecte care urmează a fi depuse spre finanțare, atât prin PNRR, cât și prin POR.

Dacă Episcopia Romano-Catolice s-a ocupat de costurile realizării efective a monumentului, Primăriei Oradea îi revine realizarea soclului, transportul și amplasarea acestuia în Cetate.

„Cetatea este strâns legată de viața Sfântului Ladislau. Acesta a trăit efectiv aici, fiind un promotor al artelor, al culturii, al dreptului și a spiritualității, lucruri care au făcut ca Oradea să ajungă pe harta mare a Europei. Prin amplasarea acestei statui în Cetatea Oradea, dorim să evidențiem și mai mult acest spațiu atât de important pentru istoria aproape milenară a episcopiei noastre. În câteva zile, statuia va ajunge în oraș, urmând ca după ce va fi amplasată să intre în patrimoniul bunurilor culturale ale orașului”, spune P.S. László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea.

Statuia are o înălțime de 5,3 metri, fiind realizată după modelul artistului plastic Deák Árpád. Monumentul a fost turnat în bronz de Ovidiu Petroman la atelierul Artcast din Zimandu Nou, județul Arad, același care a realizat statuia Regelui Ferdinand din Piața Unirii.

Distribuie informația
Alte știri