Statuia marelui om de stat Ion I.C. Brătianu a fost dezvelită la Oradea, în aplauzele unui public numeros

????????????????????????????????????

Un grup statuar dedicat fostului prim-ministru și lider liberal Ion I.C. Brătianu, creație a artistului Radu Ciobanu, a fost dezvelit vineri, la Oradea, în parcul cu același nume. La eveniment au fost prezenți, alături de primarului orașului, Ilie Bolojan, președintele PNL, Ludovic Orban si numeroși cetățeni ai urbei.

Grupul statuar iclude, pe lângă statuia marelui om politic, un stâlp din piatră pe care se află stemele celor patru regiuni istorice și o acvilă, alături de o placă comemorativă.
„Eu nu mi l-am imaginat pe Ionel Brătianu singur. Mi l-am imaginat într-un anumit context, într-o anumită construcție politică. Ceea ce vedeți, această coloană, stema regală cu cele patru provincii unite, reprezintă România Mare, acvila regală reprezintă Armata română care apără agresiv această construcție și Ionel Brătianu ca un stâlp al acestei construcții, arătând cu mâna spre — „Iată, aceasta este țara noastră!”. Vreau să fie un mesaj pentru generațiile viitoare, să știe cine au fost bunicii și străbunicii lor, pentru ca să știe cine sunt și ei”, a declarat artistul sătmărean Radu Ciobanu, autorul lucrării.

Festivitatea de dezvelire a statuii a inclus un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane din partea oficialităților.

Distribuie informația
Alte știri